23 Mayıs 2012

Tamron AF 200-400mm f/5.6 LD IF

Birçok Canon kullanıcısı gibi 200 ve 300mm yeterli gelmemeye başladığında gözümü 100-400mm L'ye dikmiş ancak yüksek fiyatı nedeniyle yerine daha uygun fiyatlı bir alternatif aramaya başlamıştım. Sigma gibi 3. parti firmaların modern tele modelleri de fiyat olarak hiç de ucuz değildi ve genellikle sahip oldukları f/6.3 gibi diyafram değerleri nedeniyle biraz şüpheyle yaklaşıyordum. Bu nedenle her zamanki gibi film dönemi lenslerine dönerek aramaya koyuldum. Tamron'un 200-400mm lensiyle bir ikinci el sitesinde karşılaşınca uzunca süren aramalarım sonuçlanmıştı.

Lensin 400mm'deki en uzun hali
Tamron AF 200-400mm f/5.6 LD IF 1994 ile 1999 yılları arasında üretilmiş, lensin Canon için hazırlanmış modeli Tamron'un resmi kayıtlarında 75DE olarak kayıtlı. Ancak lens 2000 yılında güncellenmiş ve 2003 yılına kadar 175D modeli olarak üretimine devam edilmiş. 175D'nin optik performans olarak biraz daha iyi olduğu söylenmekte.

Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 11 grupta 13 element
Odak Aralığı: 200mm-400mm arası
Netleme Motoru: Klasik tip
Zum Ayarı: Push/Pull tasarım
En Düşük Diyafram: f/32
Maksimum Büyütme Oranı: 400mm'de 0,16x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 2,5m
Diyafram Bıçak Sayısı: 9
Filtre Çapı: 77mm
Fiziksel Ölçüler: 85,4mm çap - 170mm uzunluk (200mm)
Ağırlık: 1227gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Lens, push-pull tasarımlı olması nedeniyle taşıma yönünden baktığınızda oldukça portatif sayılır. Gövde yapısı çoğunlukla metal olduğundan sağlamlık yönünden tek birşey söylenebilir; "tank gibi". Mevcut ağırlığıyla hem ele tam oturan bir yapısı var ve hem de FF bir gövdeyle son derece dengeli bir kullanım sunuyor.

Zum esnasında dıştaki kısım, iç kısım üzerinde tam ayarında kayıyor, çok hafif zorlamanız gerekiyor bu sayede "zoom creep" gibi bir sorun söz konusu değil. Lenste Push/Pull tasarımlı bir zum sistemi kullanıldığı için maalesef zum esnasında lens içine toz girme olasılığı yüksek, Tamron bunu engellemek için üstteki metal kısmın alttaki üzerinde kaydığı kısmın ağzına minik fırça/püskül şeridi yerleştirimiş, lens her zum yapıldığında aynı zamanda alttaki gövdeyi de silmekte. Yine de bendeki lensin içine yıllarca kullanımdan sonra baya bir toz kaçmış ancak çekimleri etkileyen bir durum söz konusu değildi.

Lensin bir olumlu yanı da üzerinde kendi tripod bağlantı halkasının bulunması.

Optik Tasarım:

Lenste 1 adet LD (düşük ışık dağılımlı) optik bulunmakta.

Lensin MTF tablosunda gösterilen değerler pek de içaçıcı değil. Öte yandan sonuçların en açık diyafram değerlerine ait olduğunu da belirtelim:



Optik Performans:

Lensin genel optik performansı yeterli düzeyde denilebilir. Hem keskinlik hem de köşe kararması (vignetting) bakımından düşündüğümüzde bir stop kısınca asıl performansına ulaşıyor. Renkler ve kontrast genel olarak ortalamanın (ya da daha genel bir tabirle kit lens performansının) üzerinde bir seviyede. Bunların dışında maalesef filmli dönemlerden kalma eski bir model olduğu için herhangi bir titreşim önleyici sistem barındırmıyor.

Ters ışıkta renk yansımaları
400mm f/8'de renk sapması festivali: mor, mavi, yeşil ve kırmızı ne ararsanız mevcut
"Flare" ve "ghosting" etkileri dijital bir gövdede biraz yüksek sayılır, özellikle ters ışıkta çeşitli renklerde yansımalar fotoğrafta olumsuz efektlere yolaçabiliyor. Bu tür durumlarda lensle birlikte gelen parasoleyi kullanmakta fayda var. Sahip olduğu 9 diyafram bıçağı sayesinde diyaframı kıstığınızda bile bokeh halkaları dairesel kalmaya devam ediyor. FF bir gövdede 200mm'de yeterince keskin, 400mm'de en açık diyaframda merkezde olsun köşelerde olsun pek keskin değil ancak bir iki stop kısınca (idare edecek seviyede) keskin bir hale geldiğini söyleyebilirim. Sadece köşelerde CA etkisi devam ediyor.

400mm'de merkez bölge (FF)
400mm'de köşe bölgesi (FF)
Netleme Performansı:

AF motoru filmli dönemlerden kalma bir model olduğundan gürültülü ve çok az yavaş sayılır. Tamron burada sanırım ufak bir hileye başvurmuş; netleme için dönmesi gereken optikler çok az bir mesafe yol alabiliyor, böylece yavaş bir motorla yeterli hızda bir netleme sağlanmış gibi geldi bana. Lens, Tamron'un verdiği kod adıyla IF tipi, yani netleme lens içinde yapıldığı için ön optikler herhangi bir şekilde dışarı çıkmıyor, lensin boyutu aynı kalıyor. Manuel netleme halkası lensin en ön kısmında bulunduğu için 400mm'de manuel netlemede biraz sıkıntı yaratabiliyor, ayrıca otomatik netleme esnasında manuel netleme halkası da döndüğü için AF kullanımı esnasında bu kısma dokunmamakta fayda var.

Özet Olarak:

Eğer sahip olduğunuz ekipman size yeterli odak uzaklığını sağlamıyorsa ve 400mm'ye kadar uzanan uygun fiyatlı bir tele zum lens arıyorsanız Tamron AF 200-400mm F/5.6 iyi bir seçenek sayılır. Elbette optik performansı bir L serisi tele lensle aynı sınıfta diyemeyiz ancak kesinlikle amatör kullanıcıların beklentisini karşılayacak düzeyde (ornito hariç).

+ Sağlam gövde yapısı
+ Dahili tripod bağlantısı
+ Odak aralığı
+ Sabit diyafram değeri

- IS desteği olmaması
- İçine toz kaçmasına müsait Push/Pull tasarımlı gövde
- Yavaş ve isabet yüzdesi yüksek olmayan bir AF sistemi
- Diyafram değeri bakımından yavaş bir lens olması
- 400mm'de çok keskin değil

https://lenstests.blogspot.com/p/canon-1000d-ile-cekilen-ornek_28.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder