27 Nisan 2024

Canon EF 135mm f/2 L USM

Canon, uzun bir süredir fotoğraf ekipmanları konusunda lider olmasını şüphesiz zamanının çok ötesinde özelliklere sahip efsanevi lenslerine borçlu. Bu efsanevi lenslerden birisi de düğün ve portre fotoğrafçılarının vazgeçilmezi haline gelmiş olan EF 135mm f/2 L USM modeli. Bu lensin efsane seviyesini kendisine takılan şu lakapla açıklayabiliriz; "The Lord of the Red Rings" (kırmızı halkaların efendisi). Tabi, lensin bu lakabı haketmesine neden olan performansı öylesine yüksek bir seviyede ki Canon ilk olarak 1996 yılında piyasaya sürdüğü EF 135mm f/2 L USM'yi 2021 yılına kadar güncellemeye ihtiyaç duymamış. Lensin piyasaya sürüldüğü 1996 yılını da göz ardı etmemekte fayda var zira bu tarihte Canon hala analog DSLR üretmekteydi. Aynı zamanda 1089$'lık çok pahalı olmayan bir fiyatla satışa sunulması da lensin popülerliğine katkı sağlayan faktörlerden biridir. EF versiyonun 25 yıllık saltanatı ancak Canon'un RF bayonet sistemine geçiş yapmasıyla son buldu ve yerini halefi olan RF 135mm f/1.8 L IS USM'ye bıraktı.

Canon EF 135mm f/2 L USM

Lensin ana kullanım alanları arasında portrenin yanında spor karşılaşmaları da bulunuyor çünkü uzunca bir süre sınıfının en hızlı telefoto ünvanını da elinde bulundurdu. Lens ayrıca Canon'un EF 1.4x ve 2x Extender'larını da destekliyor ve bu teledönüştürücülerin desteklediği en kısa odak mesafesine sahip. Lens 1.4x ile 189mm f/2.8, 2x ile 270mm f/4 haline geliyor.


Lensin Teknik Özellikleri:
 
Optik Yapısı: 8 grupta 10 element
Odak Aralığı: 135mm
Netleme Motoru: USM (Ultrasonic Motor)
En Düşük Diyafram: f/32
Maksimum Büyütme Oranı: 0,19x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,9m
Diyafram Bıçak Sayısı: 8
Filtre Çapı: 72mm
Fiziksel Ölçüler: 82,5mm çap - 112mm uzunluk
Ağırlık: 750gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:
 
Lensin gövdesi sert ve kaliteli plastik dış malzeme ile metal bayonetten oluşuyor. Netleme halkası zorlanmadan ve sürtme hissi olmadan dönmekte. Lensin ön optik elemanı netleme esnasında sabit kaldığı için filtre kullanımında herhangi bir sorun yaşatmıyor. Lenste hava koşullarına karşı herhangi bir koruma ve IS sistemi bulunmuyor. Öte yandan lens kompakt boyutlarda ve az da olsa hafif sayılır.

Optik Tasarım:
 
Lenste 2 adet UD element içeren özel bir optik tasarım kullanılmış:

Optik Diyagram
 
Lensin MTF tablosu en açık diyaframda merkezden köşelere keskinlik yüksek, kontrast orta seviyelerde gösterirken f/8'de ise keskinlik rekor seviyelere çıkıyor, kontrast da oldukça yüksek bir hale geliyor. Bokeh geçişleri ise yeterince doğal ve yumuşak görünüyor:


Optik Performans:
 
135mm f/2 L USM'yi EOS RP'de Reikan FoCal ile incelediğimizde; en açık diyaframda bile oldukça keskin olduğunu görüyoruz, f/2.8-8 arasında rekor sayılabilecek keskinlik seviyelerine ulaşıyor:

Reikan Focal Sonuçları (EOS RP)

EOS 5D Mark II'de aynı zamanda 1.4 ve 2x extender ile yapılan karşılaştırmalı test sonuçları ise şu şekilde:

Reikan Focal Sonuçları (EOS 5D II)

Bu sonuçları rakamlara dökmemiz gerekirse; 

EF 1.4x Extender ile kullanıldığında en açık diyafram değeri olan f/2.8'de %13 keskinlik kaybı söz konusu. f/3.2'den itibaren kayıp %10'un altına inerken, f/4'ten itibaren kayıp seviyesi %5'in altına inmekte.

EF 2x Extender ile kullanıldığında en açık diyafram değeri olan f/4'de oldukça yüksek bir keskinlik kaybı var; %30. f/7.1'den itibaren kayıp seviyesi %10'un altına inebiliyor.

Netleme Performansı:

USM sayesinde oldukça hızlı ve sessiz netleme yapılabiliyor. Aynı zamanda FTM (eş zamanlı elle netleme) özelliği de destekleniyor. AF isabeti oldukça yüksek, gövde üzerindeki netleme limitleyici düğmeye hiçbir şekilde ihtiyaç duymuyorsunuz.

Özet Olarak:

1996 yılından kalma eski bir lens olmasına karşın günümüzde başta düğün fotoğrafçıları olmak üzere birçok profesyonel fotoğrafçının demirbaşlarından biri olmaya devam etmekte. Hızlı diyaframı sayesinde kapalı binalarda yapılan spor karşılaşmalarında kullanmaya da son derece uygun. Kendine has özel bir karaktere sahip az sayıda özel lenslerden biri, gerçek bir efsane.

+ Nispeten kompakt ve hafif olmasına rağmen sağlam bir gövdeye sahip
+ Kendisine has kremsi bokehi ile ünlü
+ Sınıfının en hızlı lensi olmasını sağlayan f/2 diyafram özelliği
+ Hemen her diyafram değerinde merkezden köşelere keskinlik
+ Hızlı ve isabetli USM netleme

- IS olmaması
- Hava koşullarına karşı dirençli bir tasarıma sahip değil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder