12 Mart 2023

Samyang 12mm f/2.8 ED AS NCS Fisheye

Samyang 1972'de kurulmuş eski bir optik üreticisi, ancak 2009 yılında öylesine etkili bir yenilenme sürecine girdi ki günümüzde önemli lens üreticilerinden biri haline geldi. Bunu da şüphesiz son derece uygun fiyata oldukça yüksek performans veren lenslerine borçlular. Bu modellerden günümüzde balıkgözü dendiği zaman akla ilk gelen lenslerden biri olan 8mm f/3.5 sadece crop sensörlü gövdelerle uyumluydu. Samyang, FF sensörlü gövdeler için balıkgözü olarak 12mm f/2.8 ED AS NCS'yi piyasaya sunmuş.
 
Samyang 12mm f/2.8 ED AS NCS
Samyang 12mm f/2.8 ED AS NCS de tıpkı 8mm f/3.5 gibi "stereografik projeksiyon"a sahip. Bu tür projeksiyona sahip balıkgözü lenslerde kenarlardaki geometrik bozulmalar en az seviyede bulunuyorlar. Aynı zamanda "circular" olmadığı için de sadece küresel bir görüntü yerine sensörün tamamına görüntü iletebiliyor.

Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 8 grupta 12 element
Odak Aralığı: 12mm
Netleme: Manuel
En Düşük Diyafram: f/22
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,2m
Diyafram Bıçak Sayısı: 7
Görüş Açısı: 180˚ (FF)
Fiziksel Ölçüler: 77,3mm çap - 72,7mm uzunluk
Ağırlık: 515gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Lensin gövdesi alüminyum alaşım iskeleti saran sert ve kaliteli plastik dış malzeme ile metal bayonetten oluşuyor. Netleme halkası zorlanmadan ve sürtme hissi olmadan dönmekte. Lenste hava koşullarına karşı herhangi bir koruma ve IS sistemi bulunmuyor. Lens normal boyutlarda ve hafif sayılır.

12mm f/2.8 kendi orijinal ön kapağıyla birlikte geliyor, taşıma ve saklama esnasında ön optiği çizilmeler vb. sorunlara karşı koruyabilmeniz için bu kapak oldukça önemli. Sonradan normal bir lens kapağı işinizi hiçbir şekilde görmeyecektir. 
 
Optik Tasarım:

Lenste 2 adet asferik element (ASP) ile 3 adet extra düşük dağılımlı element (ED) kullanılmış. Lenste "flare" ve "ghost" efektlerini en aza indirmek için ayrıca Nano Coating System (NCS) kaplaması da bulunmakta. Lensin ön kısmı neredeyse tamamen ön optikten oluşuyor.

 

Lensin MTF tablosuna gelirsek;
 
 
Lenste en açık diyafram değerinde kontrast merkezden köşelere oldukça yüksek seviyelerde. Çözünürlük ise merkezde çok iyi seviyelerde iken köşelere doğru kabul edilebilir seviyelere iniyor. f/8 diyafram değerinde kontrast merkezden kenarlara en üst seviyedeyken çözünürlük merkezde çok iyi ile köşelerde kabul edilebilir seviyeler arasında kalıyor.

Optik Performans (Saha Koşulları):
 
Reikan Focal yazılımı maalesef bu tür bir lens ile çekilen fotoğrafları analiz edemiyor. Öte yandan sahada gerçek koşullarda yapılan çekimlerde oldukça iyi sonuçlar vermekte. Genellikle diyaframı 5.6'ya ayarlayıp ekranda yakın bir nesneyi odakladığınızda lensin sunduğu inanılmaz geniş alan derinliği sayesinde neredeyse tüm sahne net alan içinde kalıyor. Bu nedenle AF motorunun eksikliğini hissetmeyeceğiniz ender lenslerden biri. 

Lensin keskiliği yanında sunduğu kontrast da yüksek seviyelerde.

Özet Olarak:

Balıkgözü lensler kullanım olarak oldukça keyifli ama biraz kısıtlı bir kullanım alanı sunuyorlar. Bu nedenle ekipman olarak sık kullanmayacağınız ama mutlaka olmasını isteyeceğiniz bir tür olan balıkgözü için fazla ödeme yapmak istemiyorsanız Samyang sayesinde uygun bir fiyata bu tür bir eksiğinizi giderebilirsiniz. 

+ Uygun fiyat
+ Normal boyutlarda ve hafif sayılabilecek gövde
+ Stereografik projeksiyona sahip tasarım
+ f/5.6'dan itibaren iyi seviyede keskinlik
+ 180˚'ye varan görüş açısı
+ Netlemeye gerek bırakmayacak kadar geniş alan derinliği
+ Çıkarılabilir parasoley

- Kalite kontrolle ilgili bir takım küçük sorunlar yaşanabiliyor
- Lenste standart filtrelerin kullanılamaması, özel tip kare filtre sistemlerinin lensten bile pahalı olması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder