12 Eylül 2019

Canon EF 17-40mm f/4 L USM

Canon 17-40mm f/4 L USM, ilk olarak 2003 yılında EF 20-35 f/3.5-4.5 USM'nin daha üst versiyonu olarak piyasaya sürülmüş. Lensin günümüzde halen üretiminine devam edilmekte ancak Canon bu modeli güncellemek yerine 16-35mm gibi benzer odak aralığındaki modellere yönelmeyi tercih etmiş. Genel bir sınıflandırma yapmamız gerekirse Canon ultra geniş açı zum lensleri içinde performans olarak en geride olanı ama fiyat olarak da en ucuzu. Aradaki performans farkı fiyat farkına oranla bence fazla değil.

Canon EF 17-40mm f/4 L USM (© Lucasbosch)
Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 9 grupta 12 element
Odak Aralığı: 17mm-40mm
Netleme Motoru: USM (Ultrasonic Motor)
En Düşük Diyafram: f/22
Maksimum Büyütme Oranı: 0,24x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,28m
Diyafram Bıçak Sayısı: 7 (yuvarlatılmış)
Filtre Çapı: 77mm
Fiziksel Ölçüler: 83,5mm çap - 96,8mm uzunluk
Ağırlık: 475gr

Gövde Yapısı ve Ergonomi:

Lens, metal gövde üzerine kaplanmış kaliteli plastik dış gövde ile metal bayonetten oluşmakta. Özetle profesyonellerin ihtiyaç duyacağı seviyede bir sağlamlığa sahip. Zum ve netleme halkaları hiç zorlanmadan kolaylıkla çevrilebiliyor. Lensin en sevdiğim yanlarından biri şüphesiz boyutunun sabit kalması. 17mm, 24mm veya 40mm farketmiyor, hangi odak aralığına zum yapılırsa yapılsın boyu sabit kalıyor. Bu sayede lensin içine dışarıdan toz girmesi neredeyse imkansız bir hale geliyor. Yine de lensin arka kısmı açık olduğu için gövde üzerinden toz almaya müsait.

Lens suya ve toza karşı dirençli bir yapıya sahip. Öte yandan Canon bu durumun tam olarak sağlanması için lensin ön kısmında filtre kullanılmasını şart koşuyor.

Lensin arka kısmında bir jel filtre bölmesi var, ayrıca bir ultra geniş açı lensi olmasına rağmen ön kısmında da normal filtreler kullanılabilmesi bir avantaj. Yalnız 17mm'de CPL filtrelere dikkat etmekte fayda var, bu tür filtreler yapıları gereği 20-24mm'den geniş açılarda gökyüzünde boydan boya homojen bir etki sağlayamayabilir.

Optik Tasarım:

Lenste üç adet asferik element (1 high-precision molded, 2 replica) ile bir adet Super UD (ultra düşük ışık dağılımlı) element bulunmakta:


Lensin MTF tablosundaki değerler hem iyi hem kötü sayılır. 17mm'de en açık diyaframda merkez performansı iyi seviyelerde iken f/8'de mükemmele yakın seviyelere çıkıyor. Öte yandan köşelerde çok ciddi kayıplar söz konusu, hatta çizgiler neredeyse "0" seviyesine ulaşmış durumda. 40mm'de de durum benzer, tek fark köşelerdeki kayıpların 17mm'deki kadar "felaket" durumda olmaması, tatminkar seviyelerin bir tık altında kalıyor.


Optik Performans:

Lens 17mm'de merkez kısmında en açık diyaframda tatminkâr bir seviyedeyken, f/4.5'dan itibaren toparlamaya başlıyor ve f/5.6 ile birlikte en üst seviyeye çıkıyor. Köşelerde de benzer bir durum söz konusu ama merkez kadar yüksek bir keskinliğe sahip değil.

20mm ve 24mm'de çok daha iyi bir performans ortaya konmuş, neredeyse difraksiyona kadar yüksek ve sabit bir seviye söz konusu.

30mm'de de yüksek bir seviyeye ulaşılmış ama 40mm'de f/4'te biraz soft iken f/4.5'tan itibaren toplarlama başlamış ve f/5 ile tepe noktasına ulaşmış.
17mm
20mm
24mm
30mm
40mm
Köşelerde diyafram 2-3 stop kısıldığında bile az da olsa renk sapmaları mevcut:


Netleme Performansı:

USM sayesinde oldukça hızlı ve sessiz netleme yapılabiliyor. Aynı zamanda FTM (eş zamanlı elle netleme) özelliği de destekleniyor. AF başarımı yönünden yeterli ışık koşullarında AF isabeti oldukça yüksek.

Özet Olarak:

FF bir gövdeniz varsa ve bir ultra geniş açı lens arıyorsanız piyasadaki en iyi seçeneklerden biri şüphesiz. Özellikle doğa, manzara çekimleri seviyorsanız hava koşullarına dayanıklılık ve gövde sağlamlığı da önem kazanıyor ve 17-40mm f/4 L USM bu konuda yeterince iyi. İmaj kalitesi bir L serisi lensten beklenen düzeyde, öte yandan keskinlik konusunda özellikle kenar ve köşelerde biraz geri kalıyor. Zaten Canon bu odak aralığında alternatif olarak çok daha keskin modeller de sunuyor ama onlar da hem daha pahalı, daha büyük ve daha ağır. Bu seri içinde parasının hakkını en fazla veren lens kesinlikle 17-40mm.

+ Sağlam gövde
+ 17mm'den başlayan odak aralığı (FF sensörlü gövdeler için)
+ Tüm odak aralığında sabit diyafram değeri
+ Hızlı ve isabetli USM netleme
+ Suya ve toza karşı dirençli yapı
+ Bir L serisi lense göre uygun fiyatlandırma
+ 17mm lensi olmasına rağmen ön kısmında filtre kullanılabilmesi 

- 17mm'de bir miktar distorsiyon
- Köşelerde keskinlik kaybı (FF)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder