13 Eylül 2019

Canon EF-M 22mm f/2 STM

Canon, bir süredir Sony'nin başı çektiği aynasız piyasasına daha fazla kayıtsız kalamadı ve 2012 yılında EOS M ile bu sektöre giriş yaptı. Tabi EOS M yanında sahip olduğu yepyeni bayonet sistemi olan EF-M uyumlu iki lens ile birlikte çıkmıştı piyasaya. Bunlar kit lens olan EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM ile aslen bir pankek lens olan EF-M 22mm f/2 STM idi. 

EF-M 22mm f/2 STM gerek boyutları gerekse hafifliğiyle tam anlamıyla aynasız sistemi anlatan bir lens olmuş, öyle ki EOS M gibi bir gövdeye taktığınızda neredeyse bir bas-çek kompakt makina boyutlarında bir sistem elde etmiş oluyorsunuz, üstelik DSLR fotoğraf kalitesiyle...

Canon EF-M 22mm f/2 STM (© 35mm)
Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 6 grupta 7 element
Odak Aralığı: 22mm
Netleme Motoru: STM
En Düşük Diyafram: f/22
Maksimum Büyütme Oranı: 0,21x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,15m
Diyafram Bıçak Sayısı: 7 (yuvarlatılmış)
Filtre Çapı: 43mm
Fiziksel Ölçüler: 60,9mm çap - 23,7mm uzunluk
Ağırlık: 105gr

Gövde Yapısı ve Ergonomi:

Lens sadece 105gr olmasına karşın ilginç bir şekilde metalden bir gövde ve bayonete sahip. Gümüş ve siyah olmak üzere iki farklı renkte satışa sunulmakta. Bir pankek lens olarak oldukça kısa, sadece 24mm civarlarında, öte yandan Canon böylesi küçük bir lens için biraz fazla kalın bir lens kapağı kullanmış. 

Lensin gövdesinde hiçbir tuş veya çizelge bulunmuyor, sadece ön kısımda manuel netleme halkası var. Yalnız lens STM tipi motor kullandığı için bu halka aslında elektronik bir algılayıcıya bağlı ve elle netleme fiziksel olarak değil de lensin STM motoru kullanılarak yapılmakta. Bu işlemde hem az da olsa gecikme mevcut (hissedilir seviyede) hem de FTM işlemi için kamera menüsünden bir ayarı aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Optik Tasarım:

Lenste bir adet asferik element kullanılmış:


Lensin MTF tablosuna göre en açık diyaframda ortalamanın üzerinde bir keskinlik görülmekteyken f/8'de çok iyi seviyelere ulaşılmış. Köşelerde bir miktar kayıp söz konusu. 


Optik Performans:

EF-M 22mm f/2 STM standart bir pankek performansı ortaya koyuyor; boyut olarak küçük ama yüksek bir performansa sahip. Lensi EOS-M ile Reican FoCal'de incelediğimizde ortaya çıkan sonuçlar oldukça iyi. Merkezde en açık diyaframda bile yeterince keskin, f/2.8 ve f/4'de lens en yüksek seviyesine çıkıyor, f/5.6'dan itibaren düşüş başlıyor. Köşelerde f/5.6'dan itibaren iyi bir seviyeye çıkmakta.


Köşe kararması bakımından en açık diyaframda 0.5 EV'lik bir ışık kaybına sahip ama f/2.8'den itibaren pek bir sorun kalmıyor:


Netleme Performansı:

STM motor sayesinde özellikle videolarda sessiz bir netleme elde edilebiliyor, yalnız netleme hızı standart bir USM sisteminden az daha yavaş.

Özet Olarak:

Canon aynasız sistemlere geçiş yaptıysanız ve yüksek fotoğraf kalitesini gerçek anlamda portatif bir sistemle elde etmek amacındaysanız oldukça iyi bir seçim olacaktır.

+ Kompakt, hafif ve sağlam gövde
+ Hızlı diyafram değeri
+ Video için sessiz seviyede çalışabilen STM sistemi
+ En açık diyaframdan itibaren yüksek keskinlik

- Köşe kararması
- USM kadar hızlı olmayan STM sistemi
- Gövde üzerinde tuşların bulunmaması
- Manuel netleme sisteminin elektronik olarak yapılması ve hissedilebilir bir gecikme yaşanması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder