15 Ocak 2023

Canon EF 35-350mm f/3.5-5.6 L USM

SLR gövdelerin en önemli özelliği farklı ihtiyaçlara yönelik farklı lenslerin kullanılabiliyor oluşu şüphesiz. Ancak spor ve foto muhabirleri gibi gelişen olaylara hızlı bir şekilde reaksiyon göstermesi gereken meslek gruplarında lens değiştirirken bir anda ortaya çıkan önemli bir anı kaçırma riskiniz vardır. Bu nedenle ya farklı odak aralığına sahip lenslerin takılı olduğu birden çok gövde taşımanız gerekir veya bir gövde üzerinde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm odak aralıklarına sahip tek bir lens. Öte yandan birden çok lensin kapsadığı açıya sahip bir zum lens tasarımı da oldukça zor bir iştir, özellikle de hesapların halen elle yapıldığı geçmiş yıllarda. Profesyonel alandaki bu geniş açıdan süper teleye kadar büyük bir odak aralığını kapsayan tek bir lens ihtiyacını gören Canon da bu konudaki çalışmalara ağırlık vermiş ve sonunda 1993 yılının ocak ayında EF 35-350mm f/3.5-5.6 L USM lensini tüm dünyaya tanıtmış. Lens, 2004 yılının haziran ayına kadar üretilmeye devam etmiş ve nihayetinde yerini EF 28-300mm f/3.5-5.6 L IS USM'ye bırakmış. EF 35-350mm piyasaya sürüldüğü ilk günden itibaren özellikle basın kuruluşlarının tartışılmaz demirbaşlarından biri haline gelmiş.
 
Lensin 35mm'deki en kompakt hali
Lensin 350mm'deki en uzun hali
 
Her ne kadar büyük ve ağır gibi görünse de kapsadığı odak aralığına eşdeğer taşımanız gereken prime ya da zum lenslerin bir çantada kapsayacağı hacmi ve ağırlığı hesap ettiğinizde aslında bu konuda bir fayda sağladığı bile düşünülebilir. İşin ilginç yanı, FF gövdelerde devamlı lens değiştirmek istemeyen genel maksat kullanıcıları için halihazırda piyasada bu konuda çözüm sunan ender modellerden biri olması zira üçüncü parti üreticiler dahil eşdeğer odak aralığını kapsayan alternatif lens modeli sayısı 3-4 adetten fazla değil.

Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 15 grupta 21 element
Odak Aralığı: 35mm-350mm
Netleme Motoru: USM
En Düşük Diyafram: f/22-32
Maksimum Büyütme Oranı: 135mm'de 0,25x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,6m
Diyafram Bıçak Sayısı: 8
Filtre Çapı: 72mm
Fiziksel Ölçüler: 85mm çap - 167,4mm uzunluk
Ağırlık: 1.385gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Lensin dış gövdesi tamamen metal malzemeden imal edilmiş, hem bu metal malzeme hem de içinde barındırdığı 21 optik elementten dolayı standartların üzerinde bir ağırlığa sahip. Yine de f/2.8 diyaframlı bir 70-200mm'den daha hafif. Yüksek bir odak aralığına sahip olmasına rağmen "push-pull" tarzı bir zum mekanizması sayesinde hızla en geniş açıdan ultra teleye geçiş yapılabiliyor. Öte yandan bu sistemin lens (ve gövde) içine toz kaçmasına yol açtığını da belirtmek gerekir. Lens 35mm'de iken kısa boyutlarda ve kolay taşınabilir bir halde. 


Optik Tasarım:

Lenste 2 adet ultra düşük ışık dağılımlı element (UD) kullanılmış. Bunun dışında kompleks bir optik tasarıma sahip.

Lensin MTF tablosuna gelirsek; 

Lens 35mm'de f/3.5 diyafram değerinde kontrast yüksek seviyelerde ancak köşelere doğru standart seviyelere düşmeye başlıyor. Çözünürlük ise ortalamanın bir tık üzerinde ancak köşelere doğru kabul edilebilir seviyelerin altında kalıyor. 35mm'de f/8 diyafram değerinde kontrast merkezden kenarlara çok yüksek bir seviyedeyken çözünürlük, f/3.5'a göre toparlamasına rağmen merkezde iyi ile köşelerde ortalama seviyeler arasında kalıyor.

Lens 350mm'de geniş açıya göre biraz daha iyi bir performansa sahip. f/5.6'da kontrast merkezden köşelere çok yüksek seviyelerde, çözünürlük ise merkezde oldukça iyi ve köşelerde az bir kayba uğruyor. f/8 diyafram değerinde ise kontrast merkezden köşelere en yüksek değerine ulaşıyor, çözünürlük ise merkezde oldukça yüksek ve köşelerde az bir kayıp söz konusu.

Optik Performans (Sentetik Testler):

Lensin 5D Mark II'de Reikan Focal ile yapılan test sonuçları yukarıdaki Canon'un kendi MTF tablolarından hayli farklı. Genel itibariyle geniş açıda oldukça iyi, 100-160mm arası neredeyse eşit seviyede ama 35mm'den biraz geride. 200mm'den itibaren 350mm'ye doğru düzenli bir düşüş söz konusu. En iyi sonuçlar için özellikle 100mm-250mm arası en az f/8'de kullanmak şart:
 
35-350mm arası merkezi keskinlik grafiği (5D Mark II)

Başka bir 35-350mm lensini EOS RP'de Reikan Focal ile test ettiğimizde sonuçlar çok daha farklı çıkmakta. 35 ve 70mm'lerde lens biraz gerideyken 135mm'de en iyi durumda ve 350mm'ye doğru yavaşça performansı düşmeye başlıyor:

Farklı bir 35-350mm kopyasının EOS RP'de test sonuçları

Optik Performans (Saha Koşulları):
 
Sentetik testler her ne kadar lenslerle ilgili belli koşullarda veri sunsalar da sahadaki gerçek performanslar çok daha farklı olabiliyor. Bu lens de buna en güzel örneklerden. Yukarıdaki testte 350mm ölçümü için Reikan Focal yazılımının önerdiği test mesafesi 8-8,5m arasında. Bu mesafede yapılan test sonuçları biraz düşük çıksa da sahada gerçek çekim koşullarında 350mm ile çok daha uzak nesnelerin çekimleri yapıldığında lens çok daha yüksek bir performans ortaya koymakta.
 
Netleme Performansı:

Lens 1993 yılında piyasaya çıkmasına rağmen Canon'un bugün bile kullanmakta olduğu USM tipi bir AF motoruna sahip. USM sayesinde oldukça hızlı ve sessiz netleme yapılabiliyor. Aynı zamanda FTM (eş zamanlı elle netleme) özelliği de destekleniyor.

Özet Olarak:

Bu incelemenin yayınlandığı 2023 yılı itibariyle tam 30 sene önce piyasaya sürülmüş olmasına rağmen içerdiği USM gibi teknolojiler sayesinde günümüz gövdelerinde rahatlıkla kullanılabilmekte. Tek bir lens olarak ihtiyaç duyulan birçok odak aralığına cevap verebilecek düzeyde.

+ Hızlı ve isabetli USM netleme
+ Başka hiçbir lenste karşılaşamayacağınız oldukça geniş bir odak aralığı kapsamı; geniş açıdan teleye 10x zum
+ Son derece sağlam gövde yapısı
+ Yüksek imaj kalitesi (renk, kontrast vb özellikler bakımından)

- Boyutlarına oranla hafif sayılsa da standartların üzerinde bir ağırlığa sahip olması
- Tele olmasına rağmen lenste IS olmaması
- Farklı odak aralıklarında değişken diyafram değerleri sunması
- Telede hızlı bir lens olmaması
- Telede standart zum L serisi lenslerden keskinlik olarak geride kalması
- Canon'un kendi DPP yazılımı dahil birçok endsütri standardı RAW düzenleme uygulamasında dijital düzeltme profili bulunmamakta 
- Lens ve gövde içine toz almaya müsait "push-pull" tarzı zum sistemi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder