12 Eylül 2023

Canon Extender EF 2X III

Teledönüştürücüler, imaj kalitesinden fazla ödün vermeden odak uzaklığını arttırmak için kullanılan özel bir ekipman türü. Fotoğrafçılara, ellerindeki lensleri çok daha farklı özelliklerde kullanma imkanı sunmak gibi eşsiz bir etkiye sahipler. Lens üreticileri piyasaya sundukları çeşitli lenslerle uyumlu çalışacak şekilde tasarladıkları bu tür dönüştürücüler ile müşterilerine sundukları alternatifleri arttırmaktalar. Örneğin 200mm f/2.8 sahibi bir fotoğrafçı, 400mm'ye ihtiyacı olduğunda yeni bir lens alabilir veya farklı bir seçenek olarak daha uygun bir fiyata 2x teledönüştürücü alarak elindeki mevcut 200mm lensini 400mm f/5.6 olarak kullanabilir.

 

 

Canon'un Extender EF 2X modeli ilk olarak 1987 yılında piyasaya sunulmuş. 2001 yılında Mark II olarak güncellenmiş, 2010 yılında ise son versiyon olan Mark III halini almış.

Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 5 grupta 9 element
Büyütme Çarpanı: 2x
Maksimum Büyütme Oranı Çarpanı: 2x
En Yakın Odaklama Mesafesi Çarpanı: 1x
Fiziksel Ölçüler: 72mm çap, 52,7mm uzunluk
Ağırlık: 325gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Gövdesi standart bir Canon tele L sınıfı lensiyle birebir aynı kalitede; metal bir gövde kaplaması ve metal bayonetten oluşmakta. Gövde rengi L serisi tele lenslerin son versiyonlarıyla aynı tonda. Lensin bayonet kısmındaki metal halka, Mark I ve II'ye oranla daha fazla vida ile sabitlendiğinden bu kısımdaki dayanıklılığın arttırıldığı söylenebilir.


Mark I (solda) ve Mark III (sağda)

Lensin bayonet kısmında hava koşullarına karşı direnç özelliği sağlayan özel bir siyah bant bulunmakta.


Optik Tasarım:

Mark III'ün optik tasarımı Mark I ve II'ye oranla ciddi şekilde değiştirilmiş. Öte yandan yine herhangi bir özel element kullanılmamış.


 
Yukarıdaki şemada görülen 9 element, teledönüştürücünün birlikte kullanıldığı lenste 2 stopluk bir ışık kaybına yolaçmakta.

Optik Performans:

Teledönüştürücüler yapıları gereği odak uzaklığı ile birlikte lenste bulunan çeşitli olumsuzlukları da arttırırlar. Bunlardan başlıcaları ışık ve keskinlik kaybı ile renk sapmaları gibi sorunlardır. Öte yandan birlikte kullanıldıkları lenslerde fazladan köşe kararmasına yolaçmazlar.

Canon Extender EF 2X III'ün ne kadar keskinlik kaybına yolaçtığını EOS RP'de Canon EF 70-200mm f/4 L IS USM örneğinde incelediğimizde şu şekilde bir sonuçla karşılaşıyoruz:

200 (TC'siz), 280 (1.4X III) ve 400mm(2X I ve III) performansları

Görüldüğü üzere 2X III modeli, farkedilebilir olsa da 1.4X III'den sonra oldukça az bir keskinlik kaybına yol açmakta. Oysa 2X I modeli burada ciddi bir şekilde geride kalmış durumda. Test çekimlerine baktığımda buradaki farkın özellikle 2X I'deki kontrast kaybından ortaya çıktığını söyleyebilirim.

Sonuç olarak 2X teledönüştürücüler için genel kural; sadece son derece keskin lenslerde kullanılmasının faydalı olacağı şeklinde. Öteki türlü keskinlik yönünden zayıf lenslerde elde edilecek sonuçlar kabul edilebilir seviyelerin altında kalabilir.

Netleme ve IS Performansı:

Canon'un 2x teledönüştürücüsü birlikte kullanıldığı lenste 2 stopluk bir ışık kaybına yolaçmakta. Bu da örneğin f/4 diyaframlı bir lensimizin 2x teledönüştürücü ile f/8 haline gelmesi demek. DSLR açısından bakarsak, günümüzde sadece üst sınıf gövdeler ile son çıkan bazı orta sınıf gövdeler f/8 diyaframda AF yapabiliyor, bunların da çok azı f/8'de tüm AF noktalarını kullanabiliyor. Oysa aynasız gövdeler tarafında çok farklı bir durum söz konusu; Dual Pixel AF sistemine sahip aynasız gövdeler f/11'de neredeyse tüm AF noktalarında otomatik netleme yapabiliyor. Bu sayede f/5.6 diyaframa sahip bir tele lenste AF yeteneği kaybedilmeden 2x teledönüştürücü kullanılabiliyor.

Extender EF 2X, birlikte kullanıldığı USM lenslerde farkedilebilir miktarda bir AF hızı kaybına yolaçıyor. İnternette çeşitli incelemelerde bu oran %75 olarak belirtilmiş, ancak Canon bunun zaten bilinçli olarak bu şekilde çalışacak şekilde tasarlandığını belirtmekte. USM tipi AF motorları oldukça hızlı olduğundan yaşanan hız kaybında bile çoğunlukla kullanışlı seviyelerde kalmaya devam ediyor. Yapmış olduğum çeşitli havacılık fuarı çekimlerinde AF hızı uzaktan uçan akrobasi gruplarına yetişebilirken yakınımızdan geçen bir F16'yı yakalamada yetersiz kalmaktaydı. Aynı şekilde inen veya kalkan uçakları takipte yeterli hızda olduğunu belirtmeliyim.

Canon Extender EF 2X, çoğu lenste IS sistemlerinin kullanılmasını engellemiyor veya çalışmasında herhangi bir olumsuz etkiye sebep olmuyor. Öte yandan bazı lenslerde IS sisteminin sadece f/8 değerinde çalışması gibi kısıtlayıcı bir etkiye sahip.

Özet Olarak:

Elimizdeki mevcut lensleri çok daha fazla odak uzaklığında kullanabilme imkanı şüphesiz ki biz fotoğrafçılara çok büyük esneklikler sağlamakta. Öte yandan bu sistemin ışık, imaj kalitesi ve AF hızı kaybı gibi bazı dezavantajları da var. Yine de genel bir kanı olarak elinizdeki lens ne kadar keskinse teledönüştürücü kullanımı kaynaklı keskinlik kaybını o kadar az hissediyorsunuz. Mark III, kendisinden önceki I ve II modellerine oranla oldukça geliştirilmiş ve çıtayı en üst seviyeye taşımış.

+ Gövde kalitesi
+ Birlikte kullanıldığı lense fazla ağırlık eklemiyor
+ Uyumlu olduğu lenslerin bir parçasıymış gibi görünmekte
+ Fazla imaj kalitesi kaybına yolaçmadan uygun fiyata odak uzaklığı artışı sağlaması
+ Hava koşullarına dirençli lenslerin bu özelliğini tamamlayıcı etkiye sahip

- Köşelerde bir miktar renk sapmalarına yolaçabiliyor
- AF hızında hissedilebilir düzeyde düşüşe yolaçması
- AF isabetinde bir miktar kayıp söz konusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder