24 Nisan 2024

Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6 USM

Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6 USM, ilk olarak 1991 yılının ekim ayında Canon EOS 100 (Elan) analog gövdesinin kit lensi olarak piyasaya sürülmüş. Metal bayonet, halka tipi USM, FTM, mesafe ölçeği gibi o dönem için oldukça gelişmiş özelliklere sahipti. Lens maalesef 2 sene sonra yerini serinin ikinci modeline bırakmış.

 

Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6 USM

Canon, 1991'den 1999'a kadar 28-80mm'nin 7 farklı versiyonunu piyasaya sürmüş. Bu ilk çıkan model gerek optik, gerekse mekanik olarak serinin en iyisi. Sonradan çıkan modellerde malzeme ve kalite maalesef giderek düşürülmüş (tıpkı EF 50mm f/1.8 modelinde olduğu gibi).  Bu nedenle ikinci el piyasasında bu odak aralığının en aranılan ama en nadir lenslerinden biri.


Yıllar içinde piyasaya sürülen farklı EF 28-80mm f/3.5-5.6 modelleri


Lensin Teknik Özellikleri:

 

Optik Yapısı: 9 grupta 10 element
Odak Aralığı: 28mm-80mm arası
Netleme Motoru: USM (Ultrasonic Motor)
En Düşük Diyafram: f/38
Maksimum Büyütme Oranı: 0,18x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,5m
Diyafram Bıçak Sayısı:5
Filtre Çapı: 58mm
Fiziksel Ölçüler: 72mm çap - 77,5mm uzunluk
Ağırlık: 330gr


Gövde yapısı ve Ergonomi:


Lensin gövde yapısı sert ve kaliteli plastik dış gövde ile metal bayonetten oluşmakta. Lens Canon'da alışageldiğimiz içten netleme sistemine sahip olmadığı için netleme esnasında ön optiğin bulunduğu iç halka içeri/dışarı doğru hareket etmekte ve netleme esnasında dönmekte. Bu nedenle özellikle CPL filtre kullanmak oldukça zor bir hale geliyor. Lenste herhangi bir hava koşullarına karşı dayanıklılık özelliği bulunmamakta. Öte yandan lensin arka optiği lensin arka kısmını tamamen kapattığı için zum ve netleme esnasında lens içinden sensör üzerine herhangi bir toz geçişine engel oluyor. Zum ve netleme halkaları çok az zorlayarak dönmekte.

 

Optik Tasarım:

Lenste bir adet asferik element kullanılmış, onun dışında oldukça sade bir optik tasarıma sahip.

 

Optik Performans:

Lens tüm odak aralıklarında standart bir performansa sahip. Ne jilet gibi keskin ne de soft, ancak keskin tarafa daha yakın. En iyi sonuçlar için tüm odak mesafelerinde 1/3 stop kısmakta fayda var. Lensin en büyük sorunu güneşe doğru yapılan çekimlerde oluşan mercek yansımaları.

 

Canon 5D Mark II ile yapılan Reikan Focal test sonuçları şu şekilde:


28mm

50mm

80mm

Netleme Performansı:

USM sayesinde oldukça hızlı ve sessiz netleme yapılabiliyor. Aynı zamanda FTM (eş zamanlı elle netleme) özelliği de destekleniyor. Yeterli ışık koşullarında AF iyi bir başarım oranına sahip.

Özet Olarak:

Oldukça eski bir lens olmasına karşın FF bir gövdeniz varsa ve uygun fiyatlı bir tak-gez lens arıyorsanız ikinci el piyasasındaki iyi seçeneklerden biri. Küçük boyutları ve hafifliğiyle aynasızlarda da kullanılabilecek bir lens kuşkusuz. Tabi aynı odak aralığında kendisinden sonra piyasaya sürülen birçok farklı model olunca hemen ismine atlamamakta fayda var. Öte yandan bu aralıktaki bence asıl rakipleri olan EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM ile EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM'nin gerisinde kaldığını da belirtmek gerekir. Onlara karşı tek avantajı fiyatı.

+ Sağlam gövde
+ Hızlı ve isabetli USM netleme
+ Oldukça küçük ve hafif

- Biraz daha keskin olabilirdi
- Ön optiğin netleme esnasında dönmesi nedeniyle CPL filtre kullanmak zor
- Güneşli günlerde mercek yansımaları oldukça fazla

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder