23 Eylül 2019

Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM

Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM, ilk olarak 1998 yılında piyasaya sunulmuş. Lenste kendisi için özel tasarlanmış olan kompakt bir IS sistemi bulunmakta ve IS sistemini kullanan ilk lenslerden biri. Lensin maalesef 2015 yılında üretimine son verilmiş.


Özellikle FF sensörlü bir gövdede gündelik kullanım amacıyla bir genel maksat zum lens arıyorsanız piyasadaki en iyi seçeneklerden biri sayılır, üstelik uygun bir fiyat seviyesinde. Her ne kadar EF 24-85mm USM'yi kendisine tercih ettiğim için satmak zorunda kalmış olsam da eğer 24mm'den başlasaydı kesinlikle tercihim kendisinden yana olurdu, hatta EF 24-105mm f/4 L IS USM'yi de tercihler arasına eklediğimizde bile. Bir de bugüne kadar denk geldiğim en estetik lenslerden biri, Canon tasarımcıları göze de hitap eden lensler üretmeyi iyi biliyorlar.

Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 12 grupta 16 element
Odak Aralığı: 28mm-135mm
Netleme Motoru: USM
En Düşük Diyafram: f/22-36
Maksimum Büyütme Oranı: 135mm'de 0,19x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,5m
Diyafram Bıçak Sayısı: 6
Filtre Çapı: 72mm
Fiziksel Ölçüler: 78mm çap - 97mm uzunluk
Ağırlık: 549gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Lensin gövdesinde sert ve kaliteli plastik dış gövde ile metal bayonet ilk göze çarpan malzemeler. 135mm'ye doğru zum yapıldığında içiçe geçmiş 2 plastik çerçeve dışa doğru çıkmaya başlıyor ancak bu kısımda herhangi bir gevşeklik söz konusu değil, sıkı ve sağlam görünüyor. Zum ve netleme halkaları zorlanmadan ve sürtme hissi olmadan dönmekte. Lensin ön optik elemanı netleme esnasında sabit kaldığı için filtre kullanımında herhangi bir sorun yaşatmıyor. Lens, FF gövdeyle uyumlu bir ağırlık ve büyüklüğe sahip ve ele tam oturan bir yapısı var.

Optik Tasarım:

Lenste bir adet asferik element (GMo) kullanılmış. Bunun dışında kompleks bir optik tasarıma sahip.


Lensin MTF tablosuna gelirsek; 28mm'de en açık diyaframda çözünürlük yüksek ama kontrast ortalama seviyelerde iken f/8'de çözünürlük çok yüksek seviyelere çıkıyor, kontrast ise ona yakın değerlerde, köşelerde performans kaybı farkedilebilir düzeyde. Bokeh karakteri ise oldukça sert geçişli görünüyor. 135mm'de de benzer bir durum söz konusu ama performans seviyesi geniş açıya göre bir tık daha iyi.


Optik Performans:

Sahip olduğum dönemde test çekimleri yapmadığım ender lenslerden biri çünkü gerçekten hangi odak mesafesinde hangi diyafram aralığında ne performans vereceğini zerre önemsemiyordum. Genellikle gündelik işlerde kullandığım için diyaframı f/8 - f/11 arasında tutmak bana yeterli imaj kalitesini sağlıyordu. En açık diyaframda bir miktar renk sapmaları mevcuttu ama RAW çekip post processing esnasında düzeltmesi sorun yaratmıyordu. 28mm'deki distorsiyona da dijital müdahale etmekte fayda var.

Netleme ve IS Performansı:

USM sayesinde oldukça hızlı ve sessiz netleme yapılabiliyor. Aynı zamanda FTM (eş zamanlı elle netleme) özelliği de destekleniyor.

Canon'un çeşitli uluslararası resmi sayfalarında sahip olduğu IS sisteminin 3 stopluk bir avantaj sağladığından bahsedilmekte. Öte yandan yine Canon'un lens müzesi sitesindeki ilgili sayfasında 2 stopluk bir avantaj gösterilmekte. Kendi kullandığım dönemden hatırladığım kadarıyla bana 2 stopluk bir performans daha akla yatkın geliyor. Çekim yaptığım süre boyunca IS'yi açık tutmak yeterliydi.

Özet Olarak:

Eski sayılabilecek bir lens olmasına karşın günümüzde herhangi bir FF gövdede kullanmak için fazlasıyla yeterli bir performansa sahip. Kompakt ve hafif olmasa da FF sensörlü bir gövdeyle ergonomik olarak uyumlu bir tak-gez lensi sayılır hatta zamanında 7D gibi gövdelerin yanında kit olarak da satılmış. 24-105mm f/4 L IS USM'ye alternatif arıyorsanız ve 24mm'nin yokluğu size engel olmayacaksa 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM şüphesiz iyi bir alternatif olacaktır.

+ Hızlı ve isabetli USM netleme
+ Gündelik kullanım için odak aralığı (FF)
+ IS sistemi

- Açık diyafram değerlerinde renk saplamaları (CA)
- 28mm'de bir miktar distorsiyon
- FF'de çok keskin değil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder