3 Eylül 2019

Canon EF 100mm f/2 USM

Birçok Canon kullanıcısı, 50mm f/1.8 sonrası portreye biraz daha fazla ilgi göstermeye başladıktan sonra aynı ikilemle karşılaşır; 85mm f/1.8 mi yoksa 100mm f/2 mi? Bu ikilemin nedeni aslında çok basit; 2 lens de üzerlerinde yazan odak mesafesi dışında neredeyse birbirinin kopyası gibidir. Ben de kendimi bu seçim aşamasında bulunca, gerek elimdeki 50mm f/1.8 STM'yi crop sensörlü EOS M'de 85mm açısıyla kullanabiliyor oluşum gerekse ekipmanımda konser, vb düşük ışık koşullarında kullanabileceğim biraz daha uzağa erişebilen bir lens olsun düşüncesiyle tercihimi 100mm f/2 USM'den yana kullandım. Öte yandan 85mm f/1.8 USM'nin daha fazla tercih edildiğini de belirtmem gerekir.


Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 6 grupta 8 element
Odak Aralığı: 100mm
Netleme Motoru: USM (Ultrasonic Motor)
En Düşük Diyafram: f/22
Maksimum Büyütme Oranı: 0,14x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,9m
Diyafram Bıçak Sayısı: 8
Filtre Çapı: 58mm
Fiziksel Ölçüler: 75mm çap - 73,5mm uzunluk
Ağırlık: 460gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Lensin gövdesi sert ve kaliteli plastik dış malzeme ile metal bayonetten oluşuyor. Netleme halkası zorlanmadan ve sürtme hissi olmadan dönmekte. Lensin ön optik elemanı netleme esnasında sabit kaldığı için filtre kullanımında herhangi bir sorun yaşatmıyor. Lenste hava koşullarına karşı herhangi bir koruma ve IS sistemi bulunmuyor. Öte yandan lens oldukça kompakt boyutlarda ve hafif.

Canon EF 85mm f/1.8 USM ile aralarındaki bir fark ise filtre yuvasının da metal olması.

Optik Tasarım:

Lenste özel element içermeyen sade bir optik tasarım kullanılmış:


Lensin MTF tablosu en açık diyafram için tatminkâr seviyelerde, f/8'de ise oldukça iyi. Köşelerde bir miktar performans kaybı söz konusu. Bokeh geçişleri ise yeterince doğal ve yumuşak görünüyor:


Optik Performans:

100mm f/2 USM'yi 5D Mark II'de Reikan FoCal ile incelediğimizde; en açık diyaframda hafif bir softluk var, lens f/2.8'te kendini toparlamaya başlıyor ve f4'ten itibaren oldukça iyi seviyelere çıkıyor. f/6.3-7.1 arasında ise tepe noktasını görüyor:


Lensin köşe kararması (vignetting) performansına gelirsek en açık diyaframda 0.6 EV'lik bir ışık kaybı var, f/2.8'den itibaren toparlamaya başlıyor:


Netleme Performansı:

USM sayesinde oldukça hızlı ve sessiz netleme yapılabiliyor. Aynı zamanda FTM (eş zamanlı elle netleme) özelliği de destekleniyor. AF başarımı yönünden herhangi bir olumsuz yanıyla karşılaşmadım, yeterli ışık koşullarında AF isabeti oldukça yüksek.

Özet Olarak:

1991 yılından kalma eski bir lens olmasına karşın günümüzde herhangi bir FF gövdede kullanmak için fazlasıyla yeterli bir performansa sahip. Özellikle kompakt ve hafif yapısıyla dışarıda portre çekimlerinde son derece kullanışlı. Öte yandan optik tasarımının eskiliği yavaş yavaş kendini göstermeye başlıyor, en açık diyafram değerlerinde biraz daha iyi olabilirdi.

+ Kompakt, hafif ve sağlam gövde
+ Portre için ideal odak mesafesi (FF sensörlü gövdeler için)
+ Diyafram değeri bakımından hızlı bir lens
+ Hızlı ve isabetli USM netleme

- IS olmaması
- Renk saplamaları (chromatic aberrations) dijital müdahaleyi zorunlu kılıyor
- En açık diyafram değerlerinde yeterince keskin değil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder