2 Eylül 2019

Canon EF 50mm f/1.8

Canon 1987 yılında EF bayonet sistemine geçiş yaptığında ilk olarak dört farklı lens kullanıma sunulmuş. EF 50mm f/1.8 de bu lenslerden biri. Lens, üç sene sonra maalesef Canon'un "kalite kırpma programı"na dahil edilerek daha ucuza imal edilen ve daha düşük gövde kalitesine sahip EF 50mm f/1.8 II'ye terfi etmek zorunda kalmış. İkinci modelin çıkmasıyla birlikte EF 50mm f/1.8, Mark I olarak da anılmaya başlanmış.

Canon 50mm f/1.8 (© JTPickering)
Canon 50mm f/1.8 II (© Torben Hansen)
Mark I ve II arasında optik formül olarak hiçbir fark bulunmuyor, yine de fotoğrafa etki olarak Mark II'de arka optik üzerinde dijital sensörler için kaplamalar bulunmakta. Gövde kalitesi olarak ise Mark I önde; odak mesafe göstergesi, hiperfokal çizelge, gövdenin orta kısmında çok daha ergonomik bir netleme halkası ve tabii ki metal bayonet. Bunların yanında Mark I'in klasik özelliklerinden "JCII Passed" etiketini de unutmamak lazım tabii :)

Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 5 grupta 6 element
Odak Aralığı: 50mm
Netleme Motoru: AFD (Arc Form Drive)
En Düşük Diyafram: f/22
Maksimum Büyütme Oranı: 0,15x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,45m
Diyafram Bıçak Sayısı: 5
Filtre Çapı: 52mm
Fiziksel Ölçüler: 67,4mm çap - 42,5mm uzunluk
Ağırlık: 190gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Lens, sert ve dayanıklı plastik gövde ile metal bayonetten oluşuyor. Netleme halkası biraz sürtünerek dönmekte.

Optik Tasarım:

Lens son derece basit bir optik tasarıma sahip, Canon bu modelde herhangi bir özel element kullanmamış:


Lensin MTF tablosu ise şu şekilde; en açık diyafram değerinde kontrast iyi seviyelerde olsa da çözünürlük tatminkar. Köşelerde kontrast aynı şekilde devam ederken çözünürlük kötü seviyelere düşüyor. f/8'de ise kontrast merkezden köşelere en üst seviyelerde iken çözünürlük oldukça iyi seviyelerde ama köşelerde yine ciddi kayıplar söz konusu. Lensin bokeh karakteri özellikle köşelerde sert geçişlere sahip:


Optik Performans:

5D Mark II'de merkezde biraz soft, ancak biraz kısınca f/2.8'ten itibaren toparlamaya başlıyor, f/4'ten itibaren oldukça keskin:

Merkez bölgesi (FF)
Kenarlarda f/5.6, köşelerde ise f/8'den itibaren tepe performansına ulaşıyor:

Köşe bölgesi (FF)
Hızlı bir lens olmasına karşın lensin zayıf yönlerinden birisi de maalesef bokeh kalitesi; sert sayılabilecek bir bokeh karakterine sahip.

Filmli dönem lensi olduğu için arka optiklerinde dijital sensörler için özel bir kaplaması yok ancak bu sadece belli açılarda ve en açık diyaframlarda sorun yaratabilir.

Netleme Performansı:

AFD (Arc Form Drive) motoru sesli ve yavaş çalışmakta. Netleme isabeti zaman zaman yetersiz kalabiliyor.

Özet Olarak:

50mm f/1.8 Mark I, EF sistemin ilk lenslerinden biri olmasına karşın çok uygun fiyata yüksek performans veren nadir lenslerden biri. Bu nedenledir ki kendisiyle aynı optik formülü paylaşan Mark II neredeyse her Canon kullanıcısının ekipmanında bir şekilde yer almakta. Günümüzde bu iki kardeş yerlerini STM motorlu yeni bir versiyona bıraktılar.

+ Son derece uygun fiyat
+ Kompakt ve hafif gövde
+ Metal bayonet
+ f/5.6'dan itibaren iyi düzeyde bir keskinlik (FF)
+ Diyafram değeri bakımından hızlı bir lens olması

- Yavaş ve sesli bir AF sistemi
- En açık diyafram değerlerinde çok keskin değil
- Sert bokeh karakteri
- Filmli dönem lensi olarak arka optiğinde dijital sensörler için kaplama olmaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder