29 Ağustos 2019

Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM

Aslen birçok gövdenin yanında kit olarak gelmesiyle tanıdığımız 24-105mm f/4 L IS USM ilk olarak 2005 yılında piyasaya çıktı. FF Canon sistemlerinde genel maksat zum veya tak-gez tarzı bir lens arayanların ilk tercihlerinden biri olmayı başardı. Lensin maalesef 2016 yılında üretimine son verildi ve artık Mark II modeli seriyi devam ettirmekte.


Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 13 grupta 18 element
Odak Aralığı: 24mm-105mm arası
Netleme Motoru: USM (Ultrasonic Motor)
En Düşük Diyafram: f/22
Maksimum Büyütme Oranı: 0,23x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,45m
Diyafram Bıçak Sayısı: 8 (yuvarlatılmış)
Filtre Çapı: 77mm
Fiziksel Ölçüler: 83,5mm çap - 107mm uzunluk
Ağırlık: 670gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Lensin gövde yapısı sert ve kaliteli plastik dış gövde ile metal bayonetten oluşmakta. 105mm'ye doğru zum yapıldığında bir plastik çerçeve dışa doğru çıkmaya başlıyor ancak bu kısımda herhangi bir gevşeklik söz konusu değil, oldukça sıkı ve sağlam görünüyor. Zum ve netleme halkaları zorlanmadan ve sürtme hissi olmadan dönmekte. Lensin ön optik elemanı netleme esnasında sabit kaldığı için filtre kullanımında herhangi bir sorun yaşatmıyor. Lenste 3 stopluk bir IS sistemi bulunuyor. Lens toza karşı dirençli bir şekilde tasarlanmış. 24-105 büyük boyutlarda ve biraz ağır, öte yandan bu boyut ve ağırlık FF gövdelerde dengeli bir tutuş sağlıyor.

Optik Tasarım:

Lenste üç asferik element (2 replica, 1 glass mold) ile bir Super UD (ultra düşük ışık dağılımı) element kullanılmış:


24-105mm'nin MTF tablosuna göre; 24mm'de en açık diyaframda merkezde oldukça iyi bir keskinlik söz konusuyken f/8'de mükemmele yakın seviyelere çıkmakta, öte yandan kenar ve köşelerde ciddi kayıplar söz konusu. 105mm'de de benzer bir durum söz konusu. Her durumda bokeh karakterleri sert geçişlere sahip görünüyor:


Optik Performans:

24-105mm f/4 L IS USM genellikle bir kit lens olarak tanınsa da gövdesinde neden kırmızı halkayı taşıdığını performansıyla gösteriyor. 24mm ve 50mm'de en açık diyaframda bile yüksek keskinlik değerlerine sahip. Öte yandan özellikle 85mm'den sonra en iyi sonuçlar için birçok orta sınıf lenste olduğu üzere 2-3 stop kısmamız gerekiyor:

24mm
50mm
85mm
*105mm'deki test sonuçları ileri bir tarihte eklenecektir.

Köşe kararması ve distorsiyon bakımından özellikle 24mm'de dijital müdahale gerektiriyor:

24mm
85mm
Netleme ve IS Performansı:

USM sayesinde oldukça hızlı ve sessiz netleme yapılabiliyor. Aynı zamanda FTM (eş zamanlı elle netleme) özelliği de destekleniyor. AF başarımı yönünden herhangi bir olumsuz yanıyla karşılaşmadım, yeterli ışık koşullarında AF isabeti oldukça yüksek. IS sistemi 3 stopluk bir avantaj sağlıyor, 70-200 serisinden daha az gürültülü çalıştığını söyleyebilirim.

Özet Olarak:

FF bir gövdeniz varsa ve geniş kullanım aralığına sahip bir lenste fazla ödemeden elde edebileceğiniz en yüksek kaliteyi istiyorsanız iyi bir tercih. Geniş açıdaki performansı teleye oranla çok daha iyi.

+ Sağlam gövde
+ 24mm'den başlayan odak aralığı (FF sensörlü gövdeler için)
+ Tüm odak aralığında sabit diyafram değeri
+ Hızlı ve isabetli USM netleme
+ 3 stopluk IS sistemi

- 24mm'de bir miktar distorsiyon
- Büyük ve nispeten ağır bir lens
- Hava koşullarına dayanıklı olmaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder