25 Eylül 2019

Samyang 8mm f/3.5 UMC Fisheye

Samyang aslında 1972'de kurulmuş eski bir optik üreticisi ancak 2009 yılında piyasaya sundukları 8mm f/3.5 balıkgözü ve 14mm f/2.8 ile öylesine büyük bir etki bıraktılar ki deyim yerindeyse fotoğraf dünyasında isimlerini duymayan kalmadı. Uygun fiyata yüksek performans vaadeden Samyang'ın elbette bu fiyat seviyesi için ödün vermesi gerekiyordu ve bunu da lenslerinde AF motoru kullanmayarak başarmışlar. Gerçi piyasada yerlerini sağlamlaştırdıktan sonra artık günümüzde AF motorlu ve elektronik diyaframlı lensler de üretmekteler.

Samyang 8mm f/3.5 UMC (© Janne)
Samyang 8mm f/3.5 balıkgözü ilk yayınlanan incelemelerde oldukça iyi sonuçlar elde etti ama aldığı alkışlardan en önemlisi şüphesiz "stereografik projeksiyon"a sahip olmasıydı. Bu tür projeksiyona sahip balıkgözü lenslerde kenarlardaki geometrik bozulmalar en az seviyede bulunuyorlar. Bu tip balıkgözü lenslerin tasarımı ve üretimi zor ve bu nedenle genellikle pahalı olabiliyor. Ama Samyang bu lensi ile rakiplerinden çok daha ucuza çok daha iyi bir lens ortaya çıkarmayı başarmış.

Lensin bir diğer sevdiğim yanı "circular" olmaması yani sadece küresel bir görüntü vermemesi, APS-C sensörde sensörün tamamına görüntü verebiliyor. Hatta lensi 5D Mark II'de de denediğimde aynaya çarpmadan sorunsuzca çalıştı, sadece çektiğim fotoğrafları kırparak kullanmak zorunda kaldım.

Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 7 grupta 10 element
Odak Aralığı: 8mm
Netleme: Manuel
En Düşük Diyafram: f/22
Maksimum Büyütme Oranı: 0,13x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,3m
Diyafram Bıçak Sayısı: 6
Görüş Açısı (APS-C): 167˚ (Canon) - 180˚ (Diğerleri)
Fiziksel Ölçüler: 75mm çap - 77,3mm uzunluk
Ağırlık: 443gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Lensin gövdesi sert ve kaliteli plastik dış malzeme ile metal bayonetten oluşuyor. Netleme halkası zorlanmadan ve sürtme hissi olmadan dönmekte. İnternette bu modelde netleme halkasının sonsuzdan kaymasından şikayet edildiği bazı yorumlara denk geldim ama bendeki lenste bu tür bir sorunla hiç karşılaşmadım. Lenste hava koşullarına karşı herhangi bir koruma ve IS sistemi bulunmuyor. Lens normal boyutlarda ve hafif sayılır.

8mm f/3.5 UMC kendi orijinal ön kapağıyla birlikte geliyor, taşıma ve saklama esnasında ön optiği çizilmeler vb. sorunlara karşı koruyabilmeniz için bu kapağa iyi bakmanızı öneririm. Sonradan normal bir lens kapağı işinizi hiçbir şekilde görmeyecektir.

Optik Tasarım:

Lenste bir adet hibrit asferik element kullanılmış. Lensin ön kısmı neredeyse tamamen ön optikten oluşmakta.


Lensin MTF tablosuna gelirsek; en açık diyaframda neredeyse merkezden köşelere oldukça yüksek bir kontrast seviyesi görülmekte, çözünürlük az farkla arkadan takip ediyor. Bokeh karakteri yumuşak geçişlere sahip gibi. f/8'de ise yine merkezden köşelere oldukça yüksek bir keskinlik söz konusu. Burada bokeh kalitesinde bir miktar düşüş söz konusu ama zaten bu kadar geniş bir açıda bokeh konusunda fazla bir beklenti içinde bulunmamalı.

Bir balık gözü lensi olarak özellikle kenar ve köşe performansı muazzam, tabii ki Samyang'ın kendi fabrika verilerine göre.


Optik Performans:

Lensi kullandığım 40D ile çektiğim fotoğraflara baktığımda en açık diyaframda köşelerde merkez kadar keskin olmadığı görülüyor ve renk sapmaları farkedilir düzeyde. f/5.6'dan itibaren merkezden köşelere iyi derecede bir keskinliğe kavuşuyor. Tabi lensin şöyle bir durumu da var; o kadar geniş bir alan derinliğine sahip ki çoğu zaman hiç elle netleme yapmadan lensin üzerindeki uzaklık çizgisinden 3m'yi ayarlayıp diyaframı f/5.6'ya getirince, hiperfokal uzaklık hesabı gereğince 48cm'den itibaren kadrajdaki tüm alan netlik içinde kalıyor. Bu nedenle lens zaten çoğunlukla en yüksek performansa sahip değerler içinde kullanılıyor.

Lensin dikkate değer bir iyi yanı da güneşe karşı çekimlerde kontrast değerleri oldukça iyi. Sanki ön optiği üzerinde bir filtre varmış gibi güneş sebepli gökyüzü ışık patlamaları neredeyse hiç yok.

Lensi 40D'den sonra 5D Mark II'de de kullanmaya devam ettim. Her ne kadar sensörün tamamına ışık veremese de aynaya çarpma yapmadığı için fotoğrafı kırparak sorunsuzca kullanılabiliyordu ama crop sensördeki performansını FF'de bulamadığım için elimden çıkarmak zorunda kalmıştım.

Özet Olarak:

Balıkgözü lensler kullanım olarak oldukça keyifli ama biraz kısıtlı bir kullanım alanı sunuyorlar. Bu nedenle ekipman içinde sık kullanmayacağınız ama mutlaka olmasını isteyeceğiniz bir tür olan balıkgözü için insan fazla ödeme yapmak istemiyor. Samyang sayesinde uygun bir fiyata varsa bu tür bir eksiğinizi giderebilirsiniz. Öte yandan Samyang 8mm f/3.5 UMC öylesine büyük bir başarı yakalamış ki Çinli firmalar hemen kopyalarını üretip piyasaya sürmüşler bile. Farklı markalar altında da olsa dışarıdan aslının neredeyse birebir kopyası olan bu modellere dikkat etmenizde fayda var çünkü performans olarak Samyang'ın yanına bile yaklaşamıyorlar, diyaframı kıstığınızda bile yeterince keskin değiller.

+ Uygun fiyat
+ Normal boyutlarda ve hafif sayılabilecek gövde
+ Stereografik projeksiyona sahip tasarım
+ f/5.6'dan itibaren iyi seviyede keskinlik
+ 180˚'ye varan görüş açısı
+ Netlemeye gerek bırakmayacak kadar geniş alan derinliği

- Kalite kontrolle ilgili bir takım küçük sorunlar yaşanabiliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder