29 Ağustos 2019

Samyang 35mm f/1.4 AS UMC

Samyang aslında 1972'de kurulmuş eski bir optik üreticisi ancak 2009 yılından itibaren adını özellikle 8mm f/3.5 balıkgözü ile tekrar duyurmaya başladı. Yine aynı yıl tanıttıkları 14mm f/2.8 ve 2010 yılında tanıttıkları 35mm f/1.4 AS UMC ile kendilerinden daha da fazla bahsettirmeyi başardılar. Geçen süre boyunca takip edilen bu uygun fiyata yüksek performans felsefesiyle Samyang bugün gerek aynasız gerekse crop ve FF uyumlu lens piyasasında oldukça önemli üreticilerden biri haline gelmiş durumda. Her ne kadar manuel lenslerle ünlenmiş olsalar da günümüzde artık AF motorlu lensler ile cine lens sektöründe de yer almaktalar.


Samyang'ın ilk yapılan incelemelerde oldukça fazla övgü alan ve büyük ses getiren 35mm f/1.4 AS UMC modeli gerçekten de Canon, Nikon hatta Zeiss gibi devlerin 35mm f/1.4'leriyle boy ölçüşecek seviyede, üstelik çok daha uygun fiyatlarda. Öte yandan Samyang ilerleyen yıllarda 35mm f/1.4'ün çok daha farklı modellerini de piyasaya sunmaya başladı. Bunlar arasında EF uyumlu ve çipli AE modeli, Nikon uyumlu ve çipli model, T1.5 VDSLR modeli ile farklı bir optik yapıya sahip ve AF destekli Sony uyumlu AF 35mm f/1.4 FE modeli örnek verilebilir.

Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 10 grupta 12 element
Odak Aralığı: 35mm
Netleme: Manuel
En Düşük Diyafram: f/22
Maksimum Büyütme Oranı: 0,17x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,3m
Diyafram Bıçak Sayısı: 9 (dairesel)
Filtre Çapı: 77mm
Fiziksel Ölçüler: 83mm çap - 111,5mm uzunluk
Ağırlık: 710gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Lensin gövdesi sert ve kaliteli plastik dış malzeme ile metal bayonetten oluşuyor. Netleme halkası zorlanmadan ve sürtme hissi olmadan dönmekte. Netleme halkasının çevirilebildiği mesafe alıştığımızdan biraz daha fazla, bu sayede daha ince ayarlarla netleme imkanı sağlanmış. Bu özellik aynı zamanda video kaydı yapanlar tarafından da aranan bir özellik. Samyang lenslerde maalesef netleme halkasının sonsuzdan kayabildiği durumlar olabiliyor ama bu lenste bu tür sorunla hiç karşılaşmadım, daha önceden sahip olduğum Samyang 8mm f/3.5 balıkgözüne oranla çok daha kaliteli bir gövde yapısı olduğunu söyleyebilirim. Lenste hava koşullarına karşı herhangi bir koruma ve IS sistemi bulunmuyor. Öte yandan lens bir 35mm prime için hiç de küçük boyutlarda değil ve ağır sayılır.

Optik Tasarım:

Lenste bir adet asferik element ile iki adet HR (yüksek kırılma) elementi bulunuyor:


Lensin MTF tablosu ise şu şekilde:


Optik Performans:

Samyang, sentetik testte en açık diyaframda merkezde renk sapmaları kaynaklı keskinlik kaybına uğruyor, f/2.8'de toparlamaya başlasa da asıl performansına f/4'te ulaşıyor. Öte yandan gerçek hayatta bu tablodan çok daha iyi bir açık diyafram performansına sahip.


Köşelerde de benzer bir durum söz konusu; f/2.8'de toparlamaya başlayan lens f/4'ten itibaren keskin bir hale geliyor.

Lensin zayıf yanı renk sapmaları (CA), merkezde f/1.4'te belirgin, f/2'de azalsa da devam eden bir durum söz konusu. Köşelerde ise neredeyse her diyafram değerinde CA'e rastlamak olası ancak oldukça düşük düzeyde.

f/2'de köşe bölgede renk sapmaları (CA)
Özet Olarak:

Samyang, üst seviye bir 35mm lens arıyorsanız ve bütçeniz üst seviyeler için yeterli değilse piyasadaki en iyi alternatiflerden biri şüphesiz. Tabi bu uygun fiyatın bazı bedelleri de var; manuel netleme ve diyafram ayarlama, EXIF desteğinin olmaması. Yine de biraz daha fazla bir ücret ödeyerek elektronik diyaframlı ve/veya çipli modellerinden de tercih edebilirsiniz.

+ Sağlam gövde yapısı
+ Diyafram değeri bakımından hızlı bir lens
+ f/2.8'den itibaren keskin bir lens (FF)
+ Netleme halkasının ince aralıklarla netleme imkanı sunması

- Samyang lenslerde netleme halkasında sonsuz ayarı kaçabiliyor
- Açık diyafram aralıklarında renk sapmaları
- Büyük ve ağır bir lens

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder