23 Eylül 2019

Canon EF 50mm f/1.8 STM

"Nifty fifty" denince akla marka farketmeksizin ucuz ve hızlı 50mm lensler gelmekte. Canon'da bu lakabı hep tek bir lens taşıdı; EF 50mm f/1.8. İlk olarak 1987'de ortaya çıkan EF 50mm f/1.8, 1990 yılında EF 50mm f/1.8 II'ye güncellenmişti. Dile kolay tam 25 yıl hizmette kalan Mark II nihayet 2015 yılında güncellenerek bayrağı EF 50mm f/1.8 STM'ye devretti.

Canon EF 50mm f/1.8 STM (© Geognerd)
EF 50mm f/1.8 STM serinin üçüncü ve en güncel üyesi ama optik tasarım olarak kendinden öncekilerden çok az bir farkı bulunuyor, hatta neredeyse aynı. Aradaki farklar daha çok diyafram, gövde tasarımı ve malzemesi ile optik kaplamalar düzeyinde.

Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 5 grupta 6 element
Odak Aralığı: 50mm
Netleme Motoru: STM
En Düşük Diyafram: f/22
Maksimum Büyütme Oranı: 0,21x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,35m
Diyafram Bıçak Sayısı: 7 (yuvarlatılmış)
Filtre Çapı: 49mm
Fiziksel Ölçüler: 69,2mm çap - 39,3mm uzunluk
Ağırlık: 160gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Canon 50mm f/1.8 serisinin bir önceki lensi olan Mark II özellikle zayıf gövde kalitesi ile eleştirilmekteydi ama son derece düşük bir fiyata sunduğu yüksek kalite ile birçok fotoğrafçı çantasının olmazsa olmazlarındandı. Canon STM modelinde özellikle bu konuda iyileştirmelere gitmiş, öncelikle Mark I'den de hatırladığımız metal bayonet geri dönmüş. Gövde kaplaması Canon'un yeni kullanmaya başladığı ve siyah saten dokuda, kaliteli ve sağlam bir plastik malzemeden yapılma. Netleme halkası Mark II'dekine göre çok daha kullanışlı ve doğru bir yerde konumlandırılmış. Lenste ayrıca, görülmesi zor olsa da netleme halkasının hemen altında siyah metal bir halka bulunuyor.

Lens STM tipi motor kullandığı için netleme halkası aslında elektronik bir algılayıcıya bağlı ve elle netleme fiziksel olarak değil de lensin STM motoru kullanılarak yapılmakta. Bu işlemde az da olsa bir gecikme mevcut (hissedilir seviyede).

Optik Tasarım:

Lenste serinin önceki 2 lensindekine benzer sade bir optik tasarım kullanılmış:


Lensin MTF tablosu ise şu şekilde; en açık diyafram değerinde kontrast iyi seviyelerde olsa da çözünürlük tatminkar. Köşelerde kontrast aynı şekilde devam ederken çözünürlük kötü seviyelere düşüyor. f/8'de ise kontrast merkezden köşelere en üst seviyelerde iken çözünürlük oldukça iyi seviyelerde ama köşelerde yine ciddi kayıplar söz konusu. Lensin bokeh karakteri özellikle köşelerde sert geçişlere sahip.


Optik Performans:

Lens merkezde, en açık diyaframda hafif keskinken f/2.5 ile toparlamaya başlıyor ve f/3.2'den itibaren son derece yüksek bir keskinlik seviyesine yükseliyor. Köşelerin de merkezi yakalaması için f/4 ve üzerinde kalmakta fayda var. Lensin önceki seriye göre en önemli farklılığı şüphesiz yuvarlatılmış 7 adet diyafram bıçağı, bu sayede diyafram örneğin f/4'deyken hem yüksek çözünürlüğe ulaşılmış hem de bokeh dairelerinin yuvarlaklığı korunmuş oluyor.


Lensin köşe kararması (vignetting) değerleri biraz yüksek; en açık diyaframda neredeyse 1 ev ışık kaybı söz konusu. Kabaca f/2.8'den itibaren düzelmeye başlıyor.


Netleme Performansı:

STM motorun netleme hızı yeterince yüksek ama USM motorlardan az da olsa yavaş. Öte yandan video çekimlerinde oldukça sessiz çalışmakta.

Özet Olarak:

Canon uzun bir süredir beklenen güncellemeyi yaparak "nifty fifty"yi hakettiği seviyeye getirmiş. Uygun fiyat, yüksek performans, şık ve dayanıklı bir gövde. E bir fotoğrafçı daha ne ister ki?

+ Yüksek keskinlik
+ Şık tasarım
+ Kaliteli ve dayanıklı gövde
+ Uygun fiyat
+ Kompakt ve hafif gövde
+ Hızlı diyafram değeri
+ Video için sessiz seviyede çalışabilen STM sistemi

- Köşe kararması
- Bokeh biraz sert geçişlere sahip
- USM kadar hızlı olmayan STM sistemi
- Manuel netleme sisteminin elektronik olarak yapılması ve hissedilebilir bir gecikme yaşanması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder