27 Ağustos 2019

Tokina 35-300mm f/4.5-6.7 AF

Günümüzde yüksek zum oranına sahip lensler genellikle crop sensörlü gövdeler için hazırlanmakta. FF uyumlu yüksek zum oranına sahip lensler ise, tıpkı Canon'un 28-300mm L ve 35-350mm L lenslerinde olduğu üzere, çoğunlukla filmli dönemden dijitale geçiş döneminde piyasaya sürülmüş. Tokina'nın 35-300mm f/4.5-6.7 AF modeli de aynı dönemde, 2000 yılında piyasaya sunulmuş ancak üretimi fazla uzun sürmemiş. Bu nedenle 2. el piyasasında bile nadir bulunabilen bir lens.


Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 14 grupta 17 element
Odak Aralığı: 35mm-300mm arası
Netleme Motoru: Mikromotor
En Düşük Diyafram: f/32
Maksimum Büyütme Oranı: 0,23x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 2,5m
Diyafram Bıçak Sayısı: 6
Filtre Çapı: 72mm
Fiziksel Ölçüler: 78,3mm çap - 101-155mm uzunluk(35mm-300mm)
Ağırlık: 650gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Lensin gövde yapısı deyim yerindeyse tank gibi. Dış malzeme ve bayonet metal, zum yaptığınızda lensin önünden uzayan içiçe geçmiş 2 tüp ise plastikten ancak buradaki kısımda herhangi bir gevşeklik söz konusu değil. Gövde üzerinde bulunan bir düğme ile lens 35mm'de kalacak şekilde kilitlenebiliyor. Zum mekanizması oldukça yumuşak, odak aralığı halkasını çevirdiğinizde en ufak bir sürtme hissine yolaçmıyor. Lensin ön optiği maalesef netleme esnasında dönmekte, bu da cpl filtre kullanımı esnasında zorluk çıkartıyor.
Optik Tasarım:

Lenste bir adet SD (süper düşük ışık dağılımlı) optik element bulunmakta:


Lensin MTF tablosuna gelince sonuçlar hiç de iyi görünmüyor (tabloda en açık diyafram değeri test edilmiş) hatta 0'a bu kadar yakından geçen MTF çizgilerine ilk kez rastlıyorum:



Optik Performans:

1000d ile kullandığımda keskinlik bakımından tatmin edici bir performansla karşılaştım. Ancak FF'e geçince işler bariz bir şekilde değişti, hatta 5D Mark II'de bugüne kadar kullandığım en soft lens diyebilirim. Üstelik diyaframı kıstığınızda bile maalesef çok az toparlayabiliyor.

Netleme Performansı:

Standart mikro AF motoru sesli ve yavaş çalışıyor. 35-200mm arası netleme performansı iyi sayılsa da 200-300mm arası yer yer netlemeyi kaçırıyor ve tekrar aramaya başlıyor.

Özet Olarak:

Eski bir model olmasına rağmen 2. elde denk geldiğim lens neredeyse sıfır gibiydi, bunu oldukça sağlam yapısına bağlarsak yanlış olmaz. Crop sensörlü gövdelerde kit lens yanına alternatif olarak düşünülebilir. FF gövdelerde ise, elinizdeki mevcut lenslerin aslında ne kadar keskin olduğunu farketmek istiyorsanız öneririm :) Şaka bir yana kullanması oldukça keyifli bir lens, sırf bu nedenle performansına rağmen çeşitli gezilerde Mark II'nin yanında sadece onu aldığımı bilirim.

+ Sağlamlık
+ Kullanım kolaylığı
+ Keskinlik (düşük mp crop sensörlü gövdelerde)
+ Odak aralığı (FF sensörlü gövdelerde)
+ Zum kilidi

- Neredeyse her diyafram değerinde softluk (FF sensörlü gövdelerde)
- Odak aralığı (crop sensörlü gövdelerde)
- Eski tip sesli ve yavaş AF motoru
- Renk sapmaları (chromatic aberration) yüksek değerlerde
- IS olmaması

https://lenstests.blogspot.com/p/blog-page_27.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder