30 Ağustos 2019

Tokina 28mm f2.8 RMC II

28mm'lik manuel bir lens aradığınızda karşınıza çıkacak en iyi seçeneklerden biri şüphesiz Tokina. Hem uygun fiyatlı, hem yeterli performansa sahip hem de kullanımı kolay. Tabi birçok lenste olduğu gibi bu lens de devamlı geliştirilmiş, bu nedenle birçok farklı modeli bulunmakta. Burada bahsedeceğim lens çok kaplamalı (MC) ve Mark II olarak adlandırılan modeli.

Olympus OM bayonetli Tokina 28mm f/2.8 RMC II (© Uberprutser)
Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 5 grupta 5 element
Odak Aralığı: 28mm
Netleme: Manuel
En Düşük Diyafram: f/22
Maksimum Büyütme Oranı: 0,13x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,3m
Diyafram Bıçak Sayısı: 6
Filtre Çapı: 52mm
Fiziksel Ölçüler: 64mm çap - 42mm uzunluk
Ağırlık: 210gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Lensin gövdesi, o dönem lensler için tipik olduğu üzere netleme halkası hariç neredeyse tamamen metalden imal edilmiş. Netleme halkası bazı modellerde sıkılığını kaybedip sarkma yapabiliyor olsa da bendekinde herhangi bir gevşeme söz konusu değildi. Netleme halkası normal seviyede sürtünmeyle dönüyor, ne çok kaygan ne de zorlayıcı.

Optik Tasarım:

Lenste 5 grupta 5 element bulunuyor ancak lensin tasarımında özel bir element kullanılmamış.

Lensin MTF tablosu ise şu şekilde:


Optik Performans:

5D Mark II ile yaptığım test çekimlerinde merkezde en açık diyaframda bile iyi seviyede bir keskinlikle karşılaştığımızı görebilirsiniz. f/4'ten itibaren keskinlik artsa da köşelerde durum biraz daha farklı.

Merkez bölgesi (FF)
Köşe bölgesi (FF)
Merkezden köşelere homojen bir keskinlik için lensi f/5.6'dan itibaren kullanmakta fayda var. Performansın tepe yaptığı diyafram değeri ise f/8 denilebilir.

Renk sapmaları (CA) olarak, özellikle köşelerde açık diyaframlarda göze çarpacak seviyede diyebiliriz. Köşe kararması (vignetting) ise f/5.6'ya kadar müdahale gerektirecek düzeyde.

Özet Olarak:

Tokina 28mm f2.8 RMC II ne çok üst düzey bir lens ne de oldukça kötü. Yine de ortalamanın birkaç tık üzerinde denilebilir.

+ Kompakt, hafif ve sağlam gövde
+ FF gövdede bile yeterince iyi keskinlik değerleri

- Manuel netleme
- Filmli dönem lensi olarak arka optiğinde dijital sensörler için kaplama olmaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder