2 Eylül 2019

Sigma 105mm f/2.8 EX Macro

Gerçek anlamda bir macro meraklısı değilseniz, arada sırada çiçek böcek çekeyim ama yine de ekipmanda 1:1 büyütmeye sahip bir lens bulunsun diyorsanız 2. el piyasasında uygun fiyatlı bir 3. parti lens peşine düşmek en uygun fiyatlı çözümlerden biri olacaktır. Sigma 105mm f/2.8 EX Macro bu tür uygun fiyatlı lenslerden biri, yine de isim sizi yanıltmasın çünkü piyasada benzer isme sahip 2 lens daha bulunmakta:

  • Sigma 105mm f/2.8 EX Macro : Filmli dönem piyasaya çıkan model
  • Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro : Dijital sensörler için hazırlanan model
  • Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro : Titreşim önleyicili ve hızlı motorlu en güncel model   

Tahmin edileceği üzere EX modeli çok daha uygun fiyatlara bulunabiliyor, EX DG de öyle çünkü arka optik kaplaması dışında bu iki lens tamamen aynı denilebilir. EX DG OS HSM ise yeni çıkan çok daha pahalı bir model ve farklı bir optik formüle sahip. Bu model isimleri şu yönden önemli; eğer yeni model diye yanlışlıkla eski bir modeli alırsanız güncel gövdelerle uyum problemleri yaşayabilirsiniz. Örneğin bendeki EX, 5D Mark II'de sorunsuzca çalışırken EOS M'de diyafram en açık değerde takılı kalıyor ve hiçbir şekilde değiştirilemiyor. Bir makro lensin diyaframını kısamamanız oldukça büyük bir problem.

Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 10 grupta 11 element
Odak Aralığı: 105mm
Netleme Motoru: Klasik tip
Netleme Ayarı: Çift odaklama mekanizması
En Düşük Diyafram: f/45 (Canon, Sigma, Sony) - f/32 (Nikon, Pentax) - f/22 (Olympus)
Maksimum Büyütme Oranı: 1,0x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,31m
Diyafram Bıçak Sayısı: 8
Filtre Çapı: 58mm
Fiziksel Ölçüler: 74mm çap - 97,5mm uzunluk
Ağırlık: 457gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

105mm f/2.8, Sigma'nın EX serisi bir lens olduğu için kaliteli plastikten bir gövdeye ve metal bir bayonete sahip. Gövde yapısı oldukça sağlam, makro için 1:1'e indiğinizde lensin ön kısmından çıkan tüp hiçbir şekilde sallanmıyor, oldukça sıkı. Ancak Sigma'nın kronik sorunlarından olan mat gövde boyasının dökülmesi durumu maalesef bu lenste de mevcut.

Lenste AF'den manuel netlemeye geçmek istediğinizde Sigma'nın çift odaklama mekanizmasıyla karşılaşıyorsunuz. Bu sistemde manuel netlemeye geçmek için öncelikle gövde üzerindeki düğmeden AF'yi "M" değerine getiriyorsunuz, sonrasında netleme halkasını da geriye doğru çekmeniz gerekiyor. Daha önce rastlamadığım ve uğraştırıcı bir sistem çünkü otomatik netlemeye dönmek için aynı işlemleri tersten yapmanız gerekiyor. Bu sistem, aynı zamanda benim de başıma geldiği haliyle, dişlilerden birinin yerinden çıkması ve AF'nin çalışmaz hale gelmesi gibi bir duruma son derece müsait.

AF'den manuele geçmek için AF/M tuşu dışında ayrıca netleme halkası da aşağı çekilerek M sarı çizgisine getirilmeli
Aşağıdaki fotoğraftan da görüleceği üzere netleme halkasını AF/M değişimi için aşağı/yukarı kaydırdığınızda halkanın büyütme işaretleri üzerinde denk geldiği yer de değişiyor, Sigma bu nedenle AF ve manuel netleme durumları için iki farklı çizelge hazırlamış:

AF ve manuel netleme için ayrı büyütme ölçekleri
Optik Tasarım: 

Lenste 10 grupta 11 element bulunuyor, Sigma bu modelde özel bir element kullanmamış:


Lensin MTF tablosu ise oldukça iyi; en açık diyafram değerlerinin gösterildiği tabloda merkezden köşelere kontrast değeri üst seviyede, çözünürlük ise oldukça iyi ve köşelerde bir düşüş görünmüyor. Bokeh olarak da son derece doğal ve yumuşak geçişlere sahip görünüyor:


Optik Performans:

5D Mark II'de portre için netleme mesafelerinde baktığımızda, merkezde en açık diyaframda bile iyi seviyede bir keskinlik söz konusu:
Testte nedense Reikan FoCal f/22'den itibaren diyaframı kısamadı, bu nedenle bu kısımdaki sonuçları "0" olarak göstermekte. 

Lens, makro için kullanılan kısa netleme mesafelerinde de oldukça iyi. Özellikle makroda son derece güzel ve yumuşak bokeh geçişlerine sahip.

Köşelerde neredeyse her diyafram aralığında renk sapmaları (CA) bir miktar mevcut. Filmli dönem lensi olması sebebiyle en açık diyaframda bazı açılarda sensörden gelen yansımalar görüntü kalitesini olumsuz anlamda etkileyebiliyor.

Netleme Performansı:

Klasik tip AF motoru sesli ve yavaş çalışmakta. Aynı zamanda AF isabeti pek de yüksek değil. Sigma, netlemede sorun yaşanırsa diye AF sistemine bir de limitleyici eklemiş. Gövde üzerinde bulunan bir düğme ile AF sistemini "full" ve "limit" olarak ayarlayabiliyorsunuz. "Limit" ayarında AF sadece 313 ve 385mm arasında netleme yapıyor, kısaca makro çekimler için eklenmiş bir özellik.


Özet Olarak:

Eski bir lens olmasına karşın optik performansı bir makro lensinden beklenecek düzeyde iyi. Bir iki stop kıstığınızda merkezden köşelere homojen bir keskinlik söz konusu. Öte yandan AF motoru yavaş ve sesli, netleme isabeti yüksek değil. Yine de makro olarak kullanımda zaten manuel netleme öne çıktığından pek bir sorun yaşatmayacaktır. Portrelerde ise biraz zorlayabilir. AF/M geçiş sistemini kullanırken dikkatli olmakta fayda var.

+ Bir makro lense yakışacak keskinlikte
+ Güzel ve doğal bir arka plan bokehi

- IS desteği olmaması
- Karışık ve bozulmaya müsait AF/M geçiş sistemi
- Yavaş ve isabet yüzdesi yüksek olmayan bir AF sistemi
- Filmli dönem lensi olarak arka optiğinde dijital sensörler için kaplama olmaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder