9 Eylül 2019

Zenit MC Helios 44M-4 58mm f/2.0

Manuel lenslere merak sarıldıktan sonra genellikle piyasada ilk karşılaşılan lens Helios 58mm f/2 serisidir. Bunun başlıca sebebi oldukça uygun fiyatlı olması ve piyasada bol miktarda bulunmasıdır. Tabi bol miktarda derken bol çeşitte bulunduğunu da eklemek gerekir zira bu lensin 2'den 7'ye kadar numaralandırılmış ve farklı bayonetlerde birçok modeli üretilmiş. Zenit, bu karmaşıklığı model isimlendirmesinde düzenlemeye çalışmış, formül şu şekilde:

Helios-44a-b

a: Lens bayonet sistemi (M: m42, K: Pentax K ve Д: Zenit D bayonet)
b: Optik çözünürlük endeksi: 2, 3, 4, 5, 6, 7 (rakam ne kadar büyürse lensin çözünürlüğü o kadar artıyor)
Bir de bu modellerden bazılarının tekli ve çok kaplamalı (MC) modelleri bulunmakta. Tabi bu lensin bu kadar farklı çeşitlerde bulunmasının ana sebebi Zenit'in 1958'den 1992'ye kadar üretime devam etmiş olması. Lensin optik formülü o dönem birçok Rus lensinde olduğu üzere Alman kaynaklı; Zeiss Biotar 58mm f/2.
Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 4 grupta 6 element
Odak Aralığı: 58mm
Netleme: Manuel
En Düşük Diyafram: f/16
Maksimum Büyütme Oranı: 0,17x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,5m
Diyafram Bıçak Sayısı: 8
Filtre Çapı: 52mm
Ağırlık: 250gr

Gövde yapısı ve Ergonomi:

Lensin gövdesinde sadece 2 malzeme kullanılmış gibi görünüyor; metal ve cam. Neredeyse tüm gövdenin metalden imal edilmiş olması sonucu oldukça sağlam ve günümüzde bu kadar iyi durumda bulunmalarının başlıca sebebi bu olsa gerek. İlginç bir şekilde denk geldiğim birçok 44M-4'te boyalar bile ilk günkü canlılığındaydı. Netleme halkası biraz zorlanarak ama sürtme hissi olmadan dönmekte ancak bu tür lenslerde sık karşılaşılan bir durum. Lensin arka kısmına yakın bulunan diyafram halkası ise çok daha kolay dönüyor ve klikli sistem oldukça iyi. Lens kompakt boyutlarda ama biraz ağır sayılır.
Solda lens sonsuza netlenmişken, sağda ise en yakına netleme mesafesinde
Optik Tasarım:

Lenste özel bir elemente sahip olmayan sade bir tasarım kullanılmış:


Optik Performans:

Helios 44M-4'ü 5D Mark II ile Reikan FoCal'de incelediğimizde; merkezde en açık diyaframda biraz soft olmasına karşın bir stop kısıldığında hemen oldukça iyi seviyelere çıkıyor, köşeler dahil tepe seviyesine ulaşmak için diyaframı f/8'e kısmak şart:

Köşe kararması (vignetting) bakımından FF'de f/2.8'den itibaren pek bir sorun kalmıyor:


Özet Olarak:

Manuel lenslere ilgi duyuyorsanız ve özellikle DSLR optik bakaçlarını kullanarak manuel netleme konusunda zorluk yaşayıp yaşamayacağınızı görmek istiyorsanız en iyi ve uygun fiyatlı seçeneklerden biri kuşkusuz. Kendine has bokehiyle de öne çıkıyor.

+ Kompakt ve sağlam gövde
+ Portre için uygun odak mesafesi
+ Diyafram değeri bakımından hızlı bir lens
+ Kendine has özel bir bokeh
+ Fiyat ve bulunabilirlik

- Açık diyafram değerlerinde biraz soft
- Açık diyafram değerlerinde sarıya kaçan renk tonu (warm)
- Filmli dönem lensi olarak arka optiğinde dijital sensörler için kaplama olmaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder