18 Eylül 2019

Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II

Eskiden bir lens için "kit lens" tabiri kullanıldığında genellikle olumsuz bir anlam ifade ediyordu. Her ne kadar sonradan çıkan modeller en azından optik kalite olarak çıtayı yükseltmiş olsalar da kit lensler sahip olduğu o olumsuz imajı uzunca bir süre üzerinden atamadı. Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II modeli de kit lenslere o kötü şöhreti kazandıran modellerden biri.

Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II (© Coyau)
İlk olarak 2005 yılında EOS 350D ile birlikte piyasaya çıkan Canon'un bu standart kit lensi, yerini 2 sene sonra çıkan IS'li modele bırakarak Canon'un lens müzesindeki yerini almış.

Lensin Teknik Özellikleri:

Optik Yapısı: 9 grupta 11 element
Odak Aralığı: 18mm-55mm
Netleme Motoru: Micromotor
En Düşük Diyafram: f/22-36
Maksimum Büyütme Oranı: 0,28x
En Yakın Odaklama Mesafesi: 0,28m
Diyafram Bıçak Sayısı: 6 (yuvarlatılmış)
Filtre Çapı: 58mm
Fiziksel Ölçüler: 68,5mm çap - 66mm uzunluk
Ağırlık: 190gr

Gövde Yapısı ve Ergonomi:

Lensin kötü şöhretinin sebeplerinden birisi şüphesiz neredeyse oyuncak seviyesindeki gövde kalitesi. Bayonet dahil gövdenin neredeyse her yanında yoğun bir şekilde plastik kullanılmış, üstelik kullanılan plastiğin de çok sağlam hissettirmediğini belirtmekte fayda var. 

Lens ayrıca estetik olarak da oldukça çirkin bir tasarıma sahip, örneğin zum halkasındaki plastik deseni bugüne kadar Canon lenslerde gördüğüm en kötüsü sanırım. Hatta lens daha da ucuz görünsün diye odak mesafeleri gövde üzerine değil de gümüş renkli bir şerit üzerine yazılmış.

Lensin kullanımı da oldukça zahmetli, örneğin zum halkası hassas bir şekilde dönmemekte. Ön kısımda bulunan son derece dar netleme halkasını kullanmak da ayrı bir dert çünkü hem bu kısmı tutmak hem de hassas bir şekilde çevirmek oldukça güç.

Lensin boyu zum ve odaklama esnasında uzuyor. Hatta zum yapılırken 18mm'de de 55mm'de de uzamakta, taşıma esnasında lensin boyunu en küçük hale getirmek için "." ile işaretlenmiş olan 24mm'ye getirmek gerekiyor.

Netleme esnasında ön optik döndüğü için CPL tarzı filtre kullanmak sorun yaratabilir.

Optik Tasarım:

Lenste bir adet asferik optik kullanılmış ve sade sayılabilecek bir optik tasarıma sahip. Yalnız işin ilginç yanı çok daha iyi test sonuçlarına sahip olan EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS modeli de kendisiyle aynı optik tasarımı kullanmakta. Aradaki performans farkı daha iyi kaplama veya optik malzeme kullanılmasından kaynaklı olabilir.


Lensin MTF tablosuna gelirsek; 18mm'de en açık diyaframda iyi seviyede bir keskinlik görünmekte, f/8'de çok iyi seviyelere çıkılmış olsa da kenar ve köşelerde keskin bir düşüş yaşanıyor. 55mm'de de benzer bir durum söz konusu ama köşelerdeki kayıplar çok daha az, ayrıca bu odak mesafesindeki bokeh performansı geniş açıya göre biraz daha kötü görünüyor:


Optik Performans:

Lensi EOS 350D ile Reikan FoCal'de incelediğimizde; 18mm'de en açık diyaframda iyi seviyede, birkaç stop kısıldığında daha da iyi hale geliyor. 55mm'de de benzer bir durum söz konusu ama en açık diyafram performansı 18mm'nin gerisinde. Öte yandan lensin zayıf yanı kenar ve köşeler, bu kısımdaki kayıplar ciddi seviyede.

18mm
55mm
Lens aynı zamanda yansıma/parlama (flare) ve renk sapmaları (CA) yönünden de zayıf durumda. Kısaca merkezde yeterince keskin ama genel imaj kalitesi düşük seviyelerde.

Netleme Performansı:

AFD'ye benzeyen mikromotor az da olsa sesli çalışıyor. Netleme hızı çok yavaş değil hatta hızlı bile sayılabilir. Öte yandan netleme başarısı yüksek değil, arada kaçırıyor.

Özet Olarak:

Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II tıpkı eski ve her tarafı dökülen bir araba gibi. Uygun fiyatlı mı, evet. Sizi istediğiniz yere son derece konforsuz da olsa sorunsuz bir şekilde götürüyor mu, ona da evet. Evinizden çıkıp binmeden önce ona baktığınızda "ilk fırsatta bu külüstürü değiştirmem gerek" dedirtiyor mu, kesinlikle evet.

Fotoğraf sizin için de bir hobiyse ve keyif almak için bu işle ilgileniyorsanız ilk fırsatta elinizden çıkarıp çok daha iyi bir lense terfi etmenizde fayda var.

+ Uygun fiyatlı
+ Küçük ve hafif gövde

- Optik performansı yetersiz
- Sağlam olmayan gövde yapısı
- Estetik olarak son derece çirkin bir tasarıma sahip (kameramın önünde görmek isteyeceğim en son şey, o derece)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder